Wat zijn corporate actions?

Wat zijn corporate actions?

Corporate actions betekent letterlijk vertaald bedrijfshandelingen. In dit artikel leggen we uit wat het inhoudt en geven we een aantal voorbeelden van corporate actions. 

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Definitie corporate actions

Corporate actions zijn handelingen die een naamloze vennootschap aangaat tijdens de looptijd van een effect. Deze handelingen kunnen een direct of indirect effect hebben op hun aandeelhouders. De activiteiten die worden aangegaan, moeten worden goedgekeurd door de raad van bestuur.

Voorbeelden van corporate actions

Bij corporate actions wordt er onderscheid gemaakt tussen verplichte en vrijwillige acties. Een verplichte actie wordt direct toegepast na goedkeuring van de raad van bestuur. Een voorbeeld van een verplichte actie is een aandelensplitsing. Bij een aandelensplitsing worden bestaande aandelen in meerdere aandelen verdeeld om de liquiditeit te vergroten.

Naast verplichte handelingen zijn er ook nog vrijwillige corporate actions. Hierbij heeft een aandeelhouder de keuze om deel te nemen aan de activiteit. Voorbeelden van vrijwillige acties zijn een claimemissie en een overnamebod. De aandeelhouder kan zelf kiezen of hij meedoet of niet.

Als laatste zijn er ook nog verplichte corporate actions met een keuze. Een goed voorbeeld hiervan is het keuzedividend. Hierbij kan een aandeelhouder kiezen tussen cash- of stockdividend.

Andere voorbeelden van een corporate action zijn een spin off, kapitaalverhoging, en een herbeleggingsdividend.

Spin off

Bij een spin off scheidt een bedrijf een bepaalde afdeling af van het moederbedrijf. Dit wordt gedaan omdat men verwacht dat de bedrijven afgesplitst meer waard zijn. Vaak krijgt de nieuwe onderneming bepaalde activa mee van het moederbedrijf. Spin offs vinden meestal plaats als een onderneming zich wil herstructureren.

Kapitaalverhoging

Bij een kapitaalverhoging wordt het aandelenkapitaal van een bedrijf vergroot. Dit wordt gedaan door nieuwe aandelen uit te geven. Door dit kapitaal te vergroten is het voor bedrijven mogelijk om nieuwe investeringen te doen. Bestaande aandeelhouders kunnen zich dan inschrijven tegen een lagere prijs dan de beurskoers.

Herbeleggingsdividend

Het herbeleggen van dividend is het kopen van aandelen met het cashdividend dat het bedrijf aan de aandeelhouder uitkeert. 

Wat is het doel van corporate action?

Wanneer een bedrijf een corporate action uitvoert, kan dat verschillende doeleinden hebben.

Voorbeelden van doelen die een bedrijf kan hebben bij het uitvoeren van een corporate action zijn:

1. Herstructurering van het bedrijf. 

2. Invloed uitoefenen op de aandelenkoers van het bedrijf.

3. Het uitkeren van de winsten aan aandeelhouders.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.