Waarom stijgen en dalen aandelenkoersen en hoe kun je ervan profiteren?

Waarom stijgen en dalen aandelenkoersen en hoe kun je ervan profiteren?

Aandelenkoersen schommelen continu. Vooral op de korte termijn zijn de koersbewegingen onvoorspelbaar en niet bij te houden. Maar hoe komt het nu dat aandelenkoersen alsmaar stijgen en dalen? Wat veroorzaakt deze schommelingen? In deze blog leggen we het je uit.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Waarom stijgen of dalen aandelen?

De koers van een aandeel verandert door de werking van vraag en aanbod. De beurswaarde van een aandeel is de prijs waarbij vraag en aanbod gelijk zijn. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is logisch.

Stel je voor dat je aandeel X wilt kopen, maar voor maximaal 10 euro. Iemand anders wil zijn aandeel X verkopen, maar wil er minstens 15 euro voor krijgen. Er komt nu geen handel tot stand, totdat de koper bereid is om meer te betalen of de verkoper bereid is minder voor zijn aandeel terug te krijgen.

Je besluit dat je het aandeel toch meer waard vindt en wilt het voor maximaal 13 euro kopen. De verkoper verlaagt zijn prijs toch naar 13 euro, omdat hij het aandeel anders niet kwijt komt. Pas dan vindt er handel plaats: wanneer de vraagprijs en de aanbodprijs gelijk zijn.

Hoe wordt de koers bepaald?

Het mechanisme van vraag en aanbod bepaalt de koers van een aandeel. In het voorbeeld hierboven is de laatste transactie van 13 euro dus de nieuwe koers van het aandeel. Deze prijs blijft staan, totdat er een volgende transactie plaatsvindt.

Bij elke transactie worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Daardoor ontstaat er bij elke transactie een nieuwe prijs.

Bij grote en bekende aandelen zoals Shell, Unilever of Apple vinden duizenden transacties per dag plaats. Deze transacties worden razendsnel uitgevoerd. De verschillende prijzen volgen elkaar dus continu op. Dat zorgt ervoor dat de koers van het aandeel de hele dag door schommelt.

Oorzaken van stijgende of dalende aandelenkoersen

Maar om welke reden kunnen vraag en aanbod stijgen of dalen? Daarvoor zijn verschillende oorzaken. We bespreken de belangrijkste mogelijke oorzaken hieronder.

  • Algemeen sentiment

De prijs van aandelen hangt sterk samen met het algemene sentiment op de beurs. Hierbij speelt het vertrouwen van beleggers een grote rol.

  • Winstverwachting en prestaties

Ook het uitspreken van de winstverwachting van een bedrijf kan ervoor zorgen dat aandelen stijgen of dalen. Ondanks dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst bieden, beïnvloeden de prestaties van een bedrijf toch de aandelenkoers.

  • Rentebeleid

Ook het rentebeleid van centrale banken, zoals de ECB en de FED, kan van invloed zijn op aandelenkoersen. Wanneer de rente laag is, stijgt de vraag naar aandelen meestal, doordat uitgeven en investeren aantrekkelijker wordt dan sparen.

  • Externe factoren

Politieke onrust, een natuurramp of een dreigende oorlog in een land, kunnen een reden zijn waarom aandelen dalen. Ook de stand van de economie beïnvloedt de vraag naar en het aanbod van aandelen.

Hoe kun je profiteren van koersbewegingen?

Profiteren van koersbewegingen is lastig. Je kunt namelijk alleen echt winst maken, wanneer je andere beleggers op voor bent. En dat is erg moeilijk. Daarvoor moet je de koersen, economische ontwikkelingen, het nieuws en het beursklimaat constant in de gaten houden. Als particuliere belegger is dat bijna niet te doen.

Daarnaast moet je actief beleggen. Het proberen om de markt te verslaan levert uiteindelijk vaak minder op dan passief beleggen. Beleggen met als doel om op korte termijn van koersbewegingen te profiteren noemen we speculeren. Dat brengt veel risico met zich mee en heeft meer te maken met gokken dan met beleggen.

Bij beleggen kijken we altijd naar de lange termijn. Op de lange termijn zijn korte termijn bewegingen van de koersen niet relevant. Wil je toch profiteren van koersdalingen? Dan kun je ervoor kiezen om aandelen bij te kopen wanneer de koersen sterk gedaald zijn. Zo creëer je een instapmoment wanneer de koersen laag staan.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.