Stock splits en reverse stock splits: wat gebeurt hier?

Stock splits en reverse stock splits: wat gebeurt hier?

Wanneer een bedrijf bang is dat de koers van hun aandeel te hoog of te laag is, kan het kiezen voor een stock split of een reverse stock split. 

Een stock split, ook wel aandelensplitsing, kan een bedrijf helpen zijn aandelenkoers te verlagen om nieuwe investeerders aan te trekken. Een reverse stock split, ook wel omgekeerde aandelensplitsing, kan een bedrijf helpen zijn aandelenkoers juist te verhogen en zijn notering op een grote effectenbeurs te behouden.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat gebeurt er tijdens een stock split?

Tijdens een aandelensplitsing verdeelt een bedrijf zijn bestaande aandelen in meerdere nieuwe aandelen om de liquiditeit van het aandeel te vergroten. Hoewel het aantal uitstaande aandelen met een bepaald veelvoud toeneemt, blijft de totale waarde van de aandelen hetzelfde. Dit komt omdat de splitsing geen echte waarde toevoegt. 

De meest voorkomende splitsing ratio's zijn 2-voor-1 of 3-voor-1. Dit betekent dat de aandeelhouder twee of drie keer zoveel aandelen heeft nadat de splitsing heeft plaatsgevonden. 

Wat gebeurt er tijdens een reverse stock split?

Tijdens een omgekeerde aandelensplitsing gebeurt eigenlijk precies het tegenovergestelde. Het bedrijf vermindert het aantal uitstaande aandelen, maar de totale waarde van de aandelen blijft wel gelijk

Als er gekozen is voor een 2-voor-1 omgekeerde aandelensplitsing zullen er van de 10 aandelen 5 overblijven. Als je eerst 10 aandelen in bezit had van €30 per aandeel, zullen dit er nu 5 zijn van €60 per aandeel. Hierdoor zal de waarde dus gelijk blijven.

Waarom kiezen bedrijven voor een stock split?

In veel gevallen is een aandelensplitsing een strategie die door bedrijven wordt gebruikt om een specifiek doel te bereiken.

Bedrijven houden van het idee om meer liquiditeit te creëren door een prijs aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor een grotere groep mensen. Door aandelensplitsing worden de aandelen goedkoper en daardoor bereikbaarder voor meerdere mensen.

Aan de andere kant is een omgekeerde aandelensplitsing vaak bedoeld om een bedrijf te helpen voldoen aan de minimumvereisten om een beursgenoteerd bedrijf te blijven.

Warren Buffett vs stock splits

In de beleggerswereld hoor je vaak de naam Warren Buffett. Hij wordt gezien als één van de meest succesvolle beleggers uit de geschiedenis. Dus wat vindt hij van stock splits?

Warren Buffett heeft nooit een aandelensplitsing van de klasse A-aandelen van zijn bedrijf, Berkshire Hathaway, toegestaan. Buffett richt zich op hoogwaardige bedrijven met lange termijngroei- en winstpotentieel. Door het weigeren om aandelen te splitsen van Berkshire Hathaway probeert Buffett investeerders ‘naar zijn hart’ aan te trekken. Hiermee bedoelt hij investeerders die geïnteresseerd zijn in lange termijn spelen en een uitgebreide beleggingshorizon hebben.

Echter, als het gaat om de klasse B-aandelen van Berkshire Hathaway kijkt Buffett hier heel anders naar. De klasse B-aandelen zijn opgericht om particuliere beleggers in staat te stellen Berkshire Hathaway-aandelen rechtstreeks te kopen. Buffett wilde een betaalbare versie van Berkshire Hathaway-aandelen zodat hij deze aan kleinere beleggers kan aanbieden. De klasse B-aandelen van Berkshire Hathaway worden dus wel eens gesplitst. 

Conclusie

Uiteindelijk heeft een aandelensplitsing geen grote impact op de huidige investeerders van het bedrijf. Een stock split heeft vooral impact op het aantrekken van nieuwe beleggers. Reverse stock splits zijn daarentegen een strategische manier om te blijven voldoen aan de voorwaarden van een beurs. Bestaande beleggers merken hier over het algemeen weinig van.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.