Een close-up van een cirkeldiagram met een pen en een bril erop

Wat is een modelportefeuille bij beleggen?

Wanneer je gaat beleggen bij een vermogensbeheerder, is een van de eerste stappen van je beleggingsplan het kiezen van een modelportefeuilles. Hiermee kunnen beleggers bepalen hoeveel risico zij willen nemen. Daarnaast krijgen zij met een modelportefeuille inzicht in de bandbreedte van hun portefeuille.

In dit artikel leggen we uit wat een modelportefeuille precies is. Ook bespreken we de verschillende soorten modelportefeuilles bij beleggen.

Meer lezen over het risicoprofiel bij beleggen?

Klik hier voor meer informatie over de verschillende risicoprofielen bij beleggen.

Wat is een modelportefeuille?

Een modelportefeuille is de samenstelling van een portefeuille. Deze samenstelling wordt weergegeven aan de hand van percentages. Dit wordt ook wel de asset allocatie genoemd.

Voor een modelportefeuille kunnen verschillende financiële producten worden gebruikt. Dit kunnen aandelen en obligaties zijn, maar ook ETF’s of ETC’s. Bij Axento wordt in een portefeuille uitsluitend geïnvesteerd in beleggingsfondsen en ETF’s.

Welke soorten modelportefeuilles zijn er?

Bij veel vermogensbeheerders kun je kiezen uit drie tot vijf modelportefeuilles. Zo kunnen zij een defensieveneutrale of offensieve portefeuille aanbieden. Sommige vermogensbeheerders bieden zelfs een zeer offensief risicoprofiel aan. De verdeling van aandelen en obligaties van deze portefeuilles kan per vermogensbeheerder iets verschillen. 

Bij Axento wordt bijvoorbeeld in een neutraal profiel voor 50% in aandelen en 50% in obligaties belegd. Dit kan afwijken, namelijk naar 40-60% obligaties en 40-60% aandelen. Wanneer het percentage obligaties en aandelen verder afwijkt van de bandbreedte, wordt er geherbalanceerd.

Welke portefeuille geschikt is voor jou, hangt af van een aantal factoren. Zo speelt de beleggingshorizon hierin een rol. Verder speelt ook het doel waarvoor je gaat beleggen een rol. Beleg je voor pensioen? Dan is het verstandig om naarmate je pensioendatum dichterbij komt, minder risico te nemen. Wanneer je belegt met geld dat je niet nodig hebt, kun je meer risico nemen. Afhankelijk van je doel wordt een modelportefeuille gekozen. Het is aan jou om de voor- en nadelen van elk risicoprofiel aan elkaar af te wegen.

Lees in het artikel wat is een risicoprofiel? meer over de risicoprofielen van Axento vermogensbeheer.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.