Entree van oud gebouw met pilaren

Het gebruik van LIBOR tarieven in de financiële wereld

Geld lenen kost geld. De prijs voor een geldlening noemt men rente. De rente kan via verschillende manieren worden berekend. Consumenten lenen geld, maar banken ook. Dit doen zij tegen speciale tarieven.

In dit artikel gaan we in op het LIBOR tarief. Dit is een rentetarief waartegen internationale banken van elkaar kunnen lenen.

Meer weten over de economie?

Klik hier voor meer informatie over economische termen met betrekking tot beleggen.

Wat is LIBOR?

LIBOR is de afkorting van London Interbank Offered Rate. Dit is het rentepercentage dat banken onderling hanteren. Dit percentage geldt voor banken die elkaar geld verstrekken in Londen. In het verleden gold LIBOR als de benchmark voor rente op korte termijn.

Het LIBOR tarief is niet gebaseerd op werkelijke transacties. Het tarief wordt samengesteld door verschillende banken, zoals de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Fed. Deze banken geven dagelijks een tarief af. Vervolgens wordt het gemiddelde van deze tarieven gehanteerd als LIBOR rente.

Looptijd van de LIBOR rente

LIBOR is een verzamelnaam voor verschillende percentages. Er zijn namelijk verschillende tarieven voor iedere looptijd. Zo heeft Euribor de unieke looptijd van een nacht. Verder zijn er dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse looptijden.

Daarnaast is de LIBOR uitgedrukt in verschillende valuta’s. De LIBOR is uitgedrukt in EUR, USD, GBP, JPY, en CHF. Naast de LIBOR is er ook nog het EURIBOR tarief. Dit was het leidende rentetarief voor de Europese markt.

Het LIBOR-schandaal

In de financiële wereld is 27 juli 2012 een dag die niet snel wordt vergeten. Op deze dag kwam het LIBOR-schandaal aan het licht.

Verschillende banken bleken namelijk het rentepercentage te manipuleren. Handelaren hadden opzettelijk de rente te hoog of te laag aangeboden. Dit zorgde voor enorme winsten bij handelaren. 

Uiteindelijk hebben verschillende banken hier boetes voor gekregen. Zo heeft de Rabobank een boete moeten betalen van €774 miljoen euro. Daarnaast werden in de loop der jaren wereldwijd enkele bankmedewerkers strafrechtelijk vervolgd.

Het einde van het LIBOR tarief

Vanaf eind 2021 verdwijnen alle interbancaire rentes. Dit moet ervoor zorgen dat de percentages betrouwbaarder worden. Toezichthouders stelden namelijk dat er een gebrek aan transparantie was bij het bepalen van het tarief.

De LIBOR zal worden vervangen door de Sterling Overnight Index Average (SONIA). In de Verenigde Staten wordt er ook gewerkt met een LIBOR tarief. Deze wordt vervangen door de Secured Overnight Financing Rate (SOFR).


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.