Hoeveel beleggen per maand?

Hoeveel beleggen per maand?

Je wilt gaan beleggen en hebt een duidelijk beleggingsdoel voor ogen. Maar om dit doel daadwerkelijk te behalen, is een duidelijk beleggingsplan belangrijk. In deze blog vertellen we je hoeveel geld je maandelijks opzij moet zetten om je doel te bereiken. Ook geven we extra tips om je streefbedrag al eerder te halen. 

Alles weten over periodiek beleggen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Hoe bereken ik hoeveel ik maandelijks moet beleggen om mijn doel te bereiken?

Wanneer je zelf wilt berekenen hoeveel geld je maandelijks moet beleggen, zijn er een aantal zaken van belang.

De beleggingshorizon

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wanneer je jouw doel bereikt wil hebben. Wanneer je voor je pensioen belegt, heb je een langere beleggingshorizon dan wanneer je voor je 40ste een bepaald bedrag gespaard wilt hebben. 

Ook is de leeftijd waarop je begint met beleggen belangrijk: hoe eerder je begint met beleggen, des te langer je de tijd hebt om je doel te bereiken. Lees in deze blog bijvoorbeeld over de voordelen van al beginnen met beleggen tijdens je studie: Geld beleggen als student: zo doe je dat

Hoeveel kan ik maandelijks sparen?

Daarnaast moet je bepalen hoeveel geld je maandelijks ‘over’ hebt om te sparen of beleggen. Dit bedrag is voor iedereen anders. Er zijn een aantal manieren om een goede verdeling van je budget te maken. 

Een handige methode hiervoor is de 50/30/20-regel: hierbij gaat 50% van je inkomen naar je vaste lasten, 30% naar je persoonlijke behoeften en 20% naar het terugbetalen van schulden, sparen of beleggen

Door automatisch maandelijks te beleggen hoef je niet in één keer een groot bedrag in te leggen. Daarnaast creëer je zo meerdere instapmomenten en loop je niet het risico dat je net op het verkeerde moment begint met beleggen. 

Startbedrag

Je hoeft niet per se over een groot bedrag te beschikken om te beginnen met beleggen. Toch kan het handig zijn om het geld dat je hebt (en kunt missen) wél in één keer in te leggen. Zo profiteer je namelijk langer van het rendement-op-rendement effect

Ga echter nooit beleggen met geld dat je in de nabije toekomst nodig denkt te hebben en houd altijd een buffer achter de hand. Zo kom je niet in financiële problemen wanneer bijvoorbeeld de wasmachine ermee stopt. 

Verwacht rendement

Als laatste is ook het (verwachte) rendement belangrijk bij het berekenen van je maandelijkse inleg. Beleggen levert in de meeste gevallen een hoger rendement op dan sparen. 

Binnen beleggen is het verwachte rendement weer afhankelijk van de mate van risico die je neemt. Wanneer je offensief belegt is het verwachte rendement over het algemeen hoger dan wanneer je defensief belegt. Onthoud wel: hoe hoger het rendement, des te hoger het risico. 

Hoeveel maandelijks beleggen voor €100.000 euro?

In de volgende alinea’s geven we je een aantal voorbeeldberekeningen voor beleggingsdoelen van €100.000, €250.000 en €500.000. Hierbij gaan we uit van een verwacht rendement van 6%. Dit is een fictief verwacht rendement dat kan afwijken, afhankelijk van bijvoorbeeld het risicoprofiel en de marktontwikkelingen. 

Deze berekeningen geven dus enkel een indicatie van hoe je maandelijks kunt beleggen om je doel te behalen. Deze berekeningen geven geen garantie. Daarnaast is in dit voorbeeld geen rekening gehouden met de inflatie. 

Stel, je begint op je dertigste met beleggen en legt in één keer een bedrag van €20.000 euro in. Daarnaast beleg je iedere maand €300 euro. Wanneer je uitgaat van een rendement van 6%, zou je op je 43ste al de grens van €100.000 euro hebben bereikt. 

Beleggen vanaf 30-jarige leeftijd voor 100.000 euro

Let op: dit is een indicatie op basis van een fictief verwacht rendement. De kosten van beleggen zijn buiten beschouwing gelaten. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Aan deze grafiek kunnen geen rechten worden ontleend. 

Wanneer je maandelijkse inleg of je startbedrag hoger is, zul je dit doel natuurlijk sneller bereiken. Wanneer je bijvoorbeeld begint met €20.000 euro en je maandelijks €500 euro zou beleggen, bereik je volgens dit rekenvoorbeeld nog voor je 39ste de grens van €100.000 euro. 

Hoeveel maandelijks beleggen voor €250.000 euro?

Stel, je begint op je dertigste met beleggen en legt in één keer een bedrag van €20.000 euro in. Daarnaast beleg je iedere maand €300 euro. Wanneer je uitgaat van een rendement van 6%, zou je op je 52ste de grens van €250.000 euro hebben bereikt. Dat zie je in de grafiek hieronder.

Beleggen vanaf 30-jarige leeftijd voor 250.000 euro

Let op: dit is een indicatie op basis van een fictief verwacht rendement. De kosten van beleggen zijn buiten beschouwing gelaten. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Aan deze grafiek kunnen geen rechten worden ontleend. 

Bij dit voorbeeld geldt hetzelfde: hoe hoger je maandelijkse inleg, hoe sneller je je doel kunt bereiken. 

Hoeveel maandelijks beleggen voor €500.000 euro?

Wanneer je €500.000 euro wilt bereiken met beleggen, moet je daar natuurlijk iets geduldiger voor zijn dan wanneer je een lager bedrag wilt bereiken. Wanneer je op je dertigste zou beginnen met een bedrag van €20.000 euro en maandelijks €500 euro belegt, kun je dit doel echter nog voor je 60ste bereiken. 

Beleggen vanaf 30-jarige leeftijd voor 500.000 euro

Let op: dit is een indicatie op basis van een fictief verwacht rendement. De kosten van beleggen zijn buiten beschouwing gelaten. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Aan deze grafiek kunnen geen rechten worden ontleend. 

Ook hier geldt natuurlijk, hoe meer je maandelijks inlegt, des te sneller je je doel kunt bereiken. 

Kun je ook op korte termijn rijk worden door maandelijks te beleggen?

Je kunt veel geld verdienen op ‘korte termijn’. Het ligt er echter aan wat je onder ‘korte termijn’ verstaat. Zo kun je in tien jaar een mooi rendement behalen, maar vijf jaar is toch echt te kort. Wanneer je binnen vijf jaar een bedrag wilt behalen waar je normaal tien jaar over doet, moet je namelijk te veel risico’s nemen. En dan is het geen beleggen meer, maar gokken

Daarom is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen. Wanneer je op je 25ste begint met beleggen, heb je namelijk nog 40 jaar om voor je 65ste je doel van bijvoorbeeld €500.000 euro te behalen. Begin je op je 40ste pas met beleggen, dan wordt dat al een stuk lastiger.

Een ander punt waarop je je vermogen sneller kunt laten groeien is door maandelijks een hoger bedrag in te leggen. Leg je nu bijvoorbeeld maandelijks €300 euro in, maar kun je €500 euro missen? Dan is het een optie om je maandelijkse inleg te verhogen. Zo bereik je sneller je doel. 

Ook na een financiële meevaller, bijvoorbeeld het ontvangen van een erfenis, kun je eenmalig een groot bedrag storten. 

Lees in deze blog vier slimme tips om rijk te worden

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor uw eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.