Vrouw met boek in hand die ligt in hangmat

Hoe kun je passief inkomen genereren?

Veel mensen zouden graag eerder willen stoppen met werken. Dit moet echter wel financieel mogelijk zijn.

Een manier om eerder te stoppen met werken is door passief inkomen te creëren. Dit kun je op verschillende manieren doen, onder andere door te beleggen. We leggen je er alles over uit.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wat is een passief inkomen?

Passief inkomen is inkomen dat binnenkomt zonder dat je er direct of steeds opnieuw voor hoeft te werken. Je doet bijvoorbeeld één keer een investering of verricht één keer arbeid, waarvan je later nog minimaal werk hebt en waarvoor je nog lange tijd inkomen ontvangt. 

Actief inkomen is het tegenovergestelde van passief inkomen. Bij actief inkomen ontvang je geld in ruil voor jouw directe arbeid.

Het is te kort door de bocht om te zeggen dat je voor passief inkomen geen werk hoeft te verrichten. In het begin zul je zeker tijdenergie of geld moeten investeren. Het voordeel is dat je dit niet hoeft te blijven doen om inkomsten te genereren.

Voorbeelden van passief inkomen

Er zijn verschillende manieren om passief geld te verdienen. We geven je een aantal voorbeelden.

Dividend

Sommige aandelen keren periodiek dividend uit. Door in deze dividendaandelen te beleggen, ontvang je periodiek een bedrag waarvoor je eigenlijk niets hoeft te doen. Het ontvangen van dividend is dus een vorm van passief inkomen. Het enige dat je hoeft te doen is beleggen in dividendaandelen.

Spaarrente

Ook de spaarrente kunnen we zien als een vorm van passief inkomen. Tegenwoordig levert sparen bijna niets meer op. Daarom wordt de spaarrente nauwelijks meer als passief inkomen gezien.

Vroeger, toen de rentes hoger waren, was dit wel degelijk het geval. Door simpelweg je vermogen op een spaarrekening te storten, kon je een redelijk passief inkomen ontvangen.

Vastgoed

Een andere manier om passief inkomen te vergaren is door te investeren in vastgoed. Je kunt een woning, bedrijfspand of loods kopen om deze vervolgens te verhuren. Zo hoef je één keer te investeren in een pand, om er vervolgens periodiek huuropbrengsten uit te ontvangen.

Onthoud wel dat je als eigenaar van het pand verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Dit kost tijd en kan toch nog kosten met zich meebrengen.

Affiliate marketing

Met affiliate marketing kun je als website-eigenaar of blogger passief inkomen verdienen. Affiliate marketing is het plaatsen van links of advertenties op je website. Wanneer bezoekers van de website vervolgens op de link klikken of iets aankopen via de link, verdien je hier als website-eigenaar geld aan.

Om geld te verdienen met affiliate marketing moet je dus een website hebben en ervoor zorgen dat deze goed bezocht wordt. Hier zit natuurlijk wel veel werk aan. Echter, wanneer je een website hebt en ervoor zorgt dat deze goed vindbaar is, hoef je er verder niets meer voor te doen.

Royalty’s

Je kunt ook een passief inkomen verdienen met royalty’s. Royalty’s zijn een vergoeding voor het gebruiken van een product waarover iemand anders de rechten heeft. Dit speelt bijvoorbeeld wanneer iemand een boek of liedje heeft geschreven. Elke keer wanneer het boek daarna wordt verkocht, ontvangt de schrijver geld in de vorm van royalty’s.

Het schrijven van een boek of een liedje kost natuurlijk veel arbeid. Maar zodra het boek in de verkoop gaat, hoeft de schrijver geen werk meer te verrichten. Hij ontvangt dan steeds inkomen wanneer het product wordt verkocht.

Een passief inkomen verkrijgen met beleggen

Beleggen wordt een steeds populairdere vorm van passief inkomen verdienen. Door te beleggen kun je in de toekomst rendement maken met investeringen die je nu doet. We hebben het al gehad over dividenduitkeringen als passief inkomen, maar ook met andere beleggingen kun je passief inkomen genereren.

Met beleggen in aandelen, obligatiesoptiesfondsen of ETF’s, kun je rendement behalen. Wanneer je rendement behaalt en langere tijd belegd blijft, kun je ook profiteren van het rendement-op-rendement effect. Zo kan je vermogen exponentieel groeien.

Je hebt niet per sé veel geld nodig om te beleggen. Ook met een klein bedrag kun je zo een passief inkomen opbouwen.

Hoe beleggen voor een passief inkomen?

Niet alle vormen van beleggen zijn geschikt voor een passief inkomen. Het doel van passief inkomen is om geld te verdienen zonder dat je er veel omkijken naar hebt. Daarom is het verstandig om te kiezen voor passief beleggen in plaats van actief beleggen. Dit betekent dat je je focust op de lange termijn en gebruik maakt van de buy-and-hold strategie.

Om succesvol en veilig te beleggen is het wel zaak dat je begrijpt waarin je belegt. Daarvoor moet je je goed verdiepen in de financiële markten en de verschillende beleggingen. Dit kan veel tijd en moeite kosten.

Vermogensbeheer voor passief inkomen

Een vermogensbeheerder kan dit werk voor je uit handen nemen. Zo heb je zelf geen omkijken meer naar je vermogen en kun je écht passief voor inkomen zorgen. Bij Axento kun je al beleggen vanaf €7.500. Je profiteert van onze kennis en ervaring met beleggen en hebt er zelf geen werk van.

Wil je weten wat Axento voor jou kan betekenen bij het genereren van passief inkomen? Vraag hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Let op: de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.