Wanneer je gaat beleggen kan dat op talloze manieren. Maar welke manier is het meest succesvol? Wanneer beleg je verstandig? Op deze vragen is geen goed of fout antwoord te bedenken, dat is namelijk voor iedereen anders. In principe ben je een slimme belegger wanneer je jouw doelen behaalt en jij je aan je plan houdt.
In deze blog bespreken we een aantal manieren om slim te beleggen.
Beleg met een plan
Een plan is misschien wel het belangrijkste onderdeel van beleggen. Zonder plan heb je je doelen niet concreet en zo wordt het moeilijker deze te behalen.
Een beleggingsplan gaat verder dan enkel bepalen hoeveel rendement je wilt behalen. Je moet jezelf een aantal belangrijke vragen stellen:
- Met hoeveel geld ga ik beleggen? Hoe groot is de buffer die ik aan ga houden?
- Waarvoor ga ik beleggen en hoelang heb ik?
- Hoeveel risico ben ik bereid te nemen?
- Ga ik zelf beleggen, laten beleggen of een combinatie daarvan?
Lees voor een uitgebreide uitleg over het beleggingsplan onze blog: Zo maak je een beleggingsplan.
Naast het maken van een beleggingsplan, is het ook belangrijk deze zo nu en dan te evalueren. Er kan natuurlijk iets veranderen in je persoonlijke situatie waardoor je opeens meer of minder te besteden hebt. Past je plan nog bij je situatie en bij je doelen?
Blijf realistisch
Slim beleggen is helemaal niet moeilijk, maar blijf te allen tijde realistisch. Slimme beleggers zijn zich bewust van de risico's en verwachte rendementen van beleggen. Deze twee gaan namelijk hand in hand. Probeer je niet te laten verleiden door onnodig risicovolle beleggingen om daarmee een hoger rendement te behalen. Speculeren, beleggen in turbo's of cryptomunten lijkt misschien heel aantrekkelijk door de succesverhalen die je hoort, maar de realiteit is dat het grootste deel van de beleggers hier helemaal geen positief rendement mee behaalt.
Dit betekent natuurlijk niet dat slimme beleggers geen risico nemen, integendeel. Door in een combinatie van aandelen, obligaties en eventueel nog andere producten te beleggen heb je de risico's echter meer in de hand dan wanneer je speculeert.
Houd discipline
Het is niet gek dat je paniek ervaart wanneer je je vermogen tijdens een beursdaling ziet krimpen. Op zo'n moment is het echter belangrijk je aan je beleggingsplan te houden.
Slimme beleggers houden hun emoties buitenspel. Beursdalingen zijn vervelend en kunnen lang aanhouden, maar het verleden vertelt ons dat de markten eigenlijk altijd weer herstellen. Dit kan wel even duren, dus discipline is belangrijk.
Toch zijn veel mensen geneigd hun beleggingen te verkopen als zij de beurs zien dalen: de beurs kan immers nog verder zakken, straks ben je al je geld kwijt.
Slimme beleggers weten echter dat, wanneer je goed gespreid belegt, de kans dat je al je geld kwijtraakt nihil is. Op papier zou het kunnen, maar dan moeten alle bedrijven en landen waarin je belegt failliet gaan.
Slimme beleggers zien een beursdaling daarom als een mooi moment om aan te kopen: de koersen staan namelijk een stuk lager.
Evalueer jaarlijks je beleggingsplan
Je beleggingsplan kan in het eerste jaar dat je belegt volledig aansluiten bij jouw doelen en wensen, maar zoals we net al hebben besproken kan jouw situatie veranderen. Een slimme belegger kijkt daarom jaarlijks of zijn beleggingsplan nog bij de situatie past.
Niet enkel veranderingen vanuit jezelf kunnen deze situatie veranderen. In 2020 hebben we bijvoorbeeld met de corona pandemie gezien dat de wereld in rap tempo kan veranderen.
Je kunt er dus voor kiezen om je beleggingsplan te herevalueren wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe baan hebt of wanneer er grote ontwikkelingen in de wereld zijn. Slimme beleggers spelen hier op tijd op in.
Beleg periodiek
Veel mensen twijfelen bij beleggen over het instapmoment. Vooral bij onrust of wanneer de koersen heel hoog staan, wachten zij het liever nog even af. Slimme beleggers weten dat het instapmoment helemaal niet zoveel invloed heeft op het uiteindelijke rendement.
Sterker nog, slimme beleggers weten dat je niet één instapmoment hoeft te kiezen. Je kunt namelijk periodiek beleggen. Op deze manier loop je niet het risico dat je net op het verkeerde moment instapt en hoef je niet in één keer een groot bedrag in te leggen.
Je kunt zelf bepalen met welk bedrag en op welke momenten je gaat beleggen. Je kunt dit bijvoorbeeld jaarlijks, maandelijks of wekelijks doen. Op deze manier kan je inleg gestaag groeien en daarmee waarschijnlijk ook je rendement.
Wil je meer weten over periodiek beleggen? Lees dan meer op onze pagina: Periodiek beleggen bij Axento vermogensbeheer.
Laat je geld beleggen bij een professional
De slimste beleggers hoeven niet alles van beleggen en beleggingen te weten. De slimste beleggers zijn zich bewust van hun eigen tekortkomingen.
Heb je bijvoorbeeld niet zoveel kennis van beleggen of heb je geen tijd om er dagelijks mee bezig te zijn? Dan is vermogensbeheer een goede oplossing. De vermogensbeheerder bepaalt samen met jou hoeveel risico je wilt en kunt nemen en neemt het beleggen voor jou uit handen.
Beleggen bij Axento vermogensbeheer
Axento vermogensbeheer is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Je kunt je geld al bij ons laten beleggen vanaf € 7.500. Samen kijken we welk risicoprofiel voor jou geschikt is: defensief, neutraal, offensief of zeer offensief. Vervolgens gaan wij je geld voor je beleggen.
We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid.
Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind.
Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan onze informatiebrochure aan of plan vrijblijvend een adviesgesprek in op een moment wat voor jou het beste uitkomt.
Belangrijk om te weten
Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.
Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.