Wat is een nettopensioen en hoe werkt het?

Wat is een nettopensioen en hoe werkt het?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Er zijn verschillende manieren om aanvullend pensioen op te bouwen. Zo kun je sparen voor je pensioen of pensioenbeleggen via een lijfrenterekening. Een andere manier is via het nettopensioen. In dit artikel leggen we je uit wat dat inhoudt.

Meer pensioentips

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een nettopensioen?

Met het nettopensioen kun je aanvullend pensioen opbouwen via de werkgever. Pensioenopbouw via de werkgever is in 2022 gelimiteerd tot een salaris van €114.1866. Is je salarais hoger dan dat? Dan kun je via het nettopensioen ook pensioenopbouwen over het salaris boven €114.866. Hiervoor betaal je maandelijks een premie die door de pensioenaanbieder wordt belegd.  

Aan het einde van de opbouwfase wordt het opgebouwde kapitaal omgezet in een uitkering.

Nettopensioen en belasting

Over nettopensioen moet belasting worden betaald. Bij nettopensioen betaal je belasting over de premies die je betaalt in de opbouwfase. Je premies worden namelijk betaald van je nettosalaris. Er is dan al belasting over je salaris geheven. In de uitkeringsfase hoef je geen belasting meer te betalen.

Daarnaast hoeft over het nettopensioen geen vermogensrendementsheffing te worden betaald. Dat is de belasting die wordt geheven in box 3. Dat kom ook doordat de inkomstenbelasting al is geheven over de premie.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.