Het duurt waarschijnlijk nog tientallen jaren voordat je met pensioen gaat. Toch is het belangrijk om er al over na te denken.
Wat wil je bereiken na je pensioen? Een mooi huis op het platteland? Of die ene reis maken waar je al zo lang van droomt? Samen met je kleinkinderen op vakantie? Dat kan allemaal, maar daar heb je wel genoeg geld voor nodig. Helaas is de AOW hiervoor vaak niet voldoende. Veel mensen vinden hun pensioen tegenvallen.
Daar kan je natuurlijk iets aan doen. Hierbij 5 belangrijke tips voor een goed pensioen.
Tip 1: Begin op tijd
Begin op tijd met nadenken over je pensioen. Het lijkt misschien nog ver weg, maar door op tijd te beginnen met opbouwen van (extra) pensioen wordt het uiteindelijk een stuk makkelijker om je doel te bereiken. Zo hoef je na je pensioen niet op een houtje te bijten en kun je je huidige levensstijl voortzetten.
Misschien heb je wel grote plannen na je pensioen, bijvoorbeeld het maken van een wereldreis of het aankopen van een vakantiehuis. Hiervoor is natuurlijk geld nodig.
Begin daarom ook op tijd met sparen of beleggen voor later. Als je jong bent heb je nog voldoende tijd om dit stap voor stap op te bouwen. Wanneer je vroeg begint met beleggen voor je pensioen, verlaag je het risico. Je hebt meer tijd om mindere periodes op te vangen en zo heb je meer kans op een mooi rendement.
Tip 2: Spaar zelf ook voor je pensioen
Het pensioenstelsel in Nederland is prima en zelfs één van de beste ter wereld. Maar het is altijd fijn om een eigen buffertje te hebben.
Op je pensioen kan namelijk gekort worden, oftewel verlaagd. Dit wordt pensioenkorting genoemd. In Nederland zijn er tweehonderd pensioenfondsen, hiervan staan er tientallen er niet goed voor. Als er sprake is van een te lage dekkingsgraad, worden pensioenen verlaagd door deze fondsen. Er is namelijk een verplichting dat de dekkingsgraad altijd boven de 104 procent moet zitten. Is dit niet het geval, dan zullen pensioenen mogelijk worden verlaagd. Dit heb je zelf niet in de hand.
Het kan natuurlijk zijn dat je een pensioengat hebt. Oorzaken hiervan zijn dat je bijvoorbeeld meerdere werkgevers hebt gehad of dat je bent gescheiden van je partner. Geen reden tot paniek! Dit kun je namelijk zelfstandig aanvullen en is ook zeker aan te raden.
Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een lijfrente op te bouwen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf het gat opsparen.
Tip 3: Check hoeveel pensioen je opbouwt
Alle Nederlandse mensen die ook daadwerkelijk in Nederland wonen of hebben gewoond en de pensioen-leeftijd hebben bereikt, hebben recht op pensioen. Als je besluit om een aantal jaar naar het buitenland te gaan, zal dit gevolgen hebben voor jouw pensioenopbouw. Check dus altijd hoeveel pensioen je opbouwt. Dit kun je checken via het pensioenregister, ook als je bij meer werkgevers hebt gewerkt door de jaren heen.
Hoeveel pensioen (AOW) je krijgt hangt namelijk af van alle jaren die je in Nederland hebt gewoond. Elk jaar dat je niet in Nederland hebt gewoond of gewerkt gaat er 2% van je pensioen af. Hierdoor kan een pensioengat ontstaan.
Tip 4: Kijk wat jouw pensioenleeftijd is
De pensioenleeftijd hangt af van de levensverwachting. In 2020 en 2021 was bijvoorbeeld de pensioenleeftijd 66 jaar en 4 maanden en in 2024 wordt de leeftijd 67 jaar.
Voor elke geboortedatum is de pensioenleeftijd anders. Dus kijk op tijd wat dit voor jou zal betekenen. Vroeger was het zo dat bij elk jaar dat we langer leefden, de pensioenleeftijd ook steeg met één jaar. Dit is veranderd naar 8 maanden.
Tip 5: Ga beleggen
Open een beleggingsportefeuille! Begin hier zo snel mogelijk mee. Hoe vroeger je begint, hoe meer geld je kan opbouwen door bijvoorbeeld periodiek te beleggen. Doordat je vroeg begint heb je uiteindelijk meer kans op een mooi rendement.
Beleggen is een goed alternatief voor sparen. De rente op de spaarrekening gaat al jaren naar beneden, dus het is zeker een goede optie om te beginnen met beleggen. Wel zitten hier risico’s aan verbonden.
Beleggen bij Axento
Met Axento Pensioenbeleggen kun je eenvoudig een mooi vermogen opbouwen voor later. Axento belegt jouw vermogen professioneel volgens een bewezen aanpak.
Samen bepalen we hoeveel risico je wilt en kunt lopen en welk rendement je nastreeft. Zo bepalen we het geschikte risicoprofiel voor jou. Minstens één keer per jaar gaan we na of dit risicoprofiel nog bij je persoonlijke situatie past.
Hoe dichter je pensioendatum in de buurt komt, hoe minder risicovol wij voor je gaan beleggen. Uiteraard houden we je zo vaak mogelijk op de hoogte van de ontwikkeling van je vermogen.
Benieuwd hoe Axento voor jou belegt? Download dan onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.