Wat is pensioenkorting?

Wat is pensioenkorting?

In de jaren dat je werkzaam bent, bouw je pensioen op. Als je de pensioenleeftijd hebt bereikt, ga je ervan uit dat je een vast bedrag per maand zult krijgen. Maar er bestaat pensioenkorting. Dit is gevaarlijk voor jouw uitkering. In dit artikel lees je wat pensioenkorting precies inhoudt. 

Korting klinkt in de meeste gevallen natuurlijk leuk. Je hoeft met korting immers minder te betalen. Deze korting werkt echter net even anders. Pensioenkorting houdt in dat er wordt gekort op je pensioen. Je zult dan dus minder pensioen ontvangen. 

Meer pensioentips

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Waarom is een pensioenkorting nodig?

We hebben in Nederland ruim 200 pensioenfondsen, maar tientallen fondsen scoren niet zo goed. Als bij deze fondsen de dekkingsgraad te laag is, zullen de fondsen de pensioenen moeten verlagen. Deze tientallen fondsen hebben niet genoeg geld in de kas om het pensioen van hun deelnemers in de toekomst te kunnen betalen. 

De dekkingsgraad is de verhouding tussen de bezittingen van een pensioenfonds en de schulden van een pensioenfonds (pensioenen van deelnemers). 

De dekkingsgraad moet altijd 104% of hoger zijn. Helaas zitten veel fondsen daar tegenwoordig onder. Daarop is het gevolg dat pensioenen van mensen verlaagd zullen worden. En dit geldt niet alleen voor de gepensioneerden, maar ook voor deelnemers die nu nog werken. 

Hoe reken je jouw korting uit?

Hoeveel korting je krijgt, hangt af van verschillende factoren. Zo wordt de korting bijvoorbeeld bepaald aan de hand van de financiële situatie van het pensioenfonds en van hoeveel fondsen jij pensioen ontvangt.

Bij de AOW-uitkering loop je geen gevaar dat dit pensioen verlaagd wordt. Ook als je pensioen ontvangt van een verzekeraar, zul je geen gevaar lopen. Het is alleen van toepassing op pensioenen uit een pensioenfonds. 

Rekenvoorbeeld

Je hebt een aanvullend pensioen bij een fonds van €1200 per maand en de dekkingsgraad is 97 procent. Dan deel je 3 procent door 10 jaar =  0,30 procent. Dit gaat elke maand van je pensioen af, dus 1200 - 0,30 procent = €997. Je wordt per maand dus €3 gekort, €36 per jaar. En dit gaat 10 jaar door. Dus het jaar daarna gaat er weer 3 procent af van €997. 

Langere hersteltermijn

De Tweede Kamer heeft in 2019 besloten dat pensioenfondsen een langere hersteltermijn krijgen. Bij een dekkingsgraad van 100 procent kunnen pensioenfondsen aan alle pensioenverplichtingen voldoen op het moment. Is dit iets daarboven, dan hebben pensioenfondsen een buffer voor pensioenen in de toekomst. Zoals eerder is benoemd begeven een aantal pensioenfondsen zich op gevaarlijk terrein. 

Een pensioenfonds moet verplicht een vereist vermogen (VEV) aan houden. Als fondsen hier niet aan voldoen, moeten zij een herstelplan inleveren bij de Nederlandsche Bank. Dit hersteltermijn was eerst 10 jaar, maar is in 2020 tijdelijk verlengd naar 12 jaar. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.