Stapel blokjes met een hand die een rood blokje tussen de andere blokjes legt om ze te verbinden

Overbruggingslijfrente, wat zijn de mogelijkheden?

Heb jij een lijfrenteverzekering afgesloten om aanvullend pensioen mee op te bouwen? Dan wordt dit meestal uitgekeerd vanaf de AOW-leeftijd. In sommige gevallen kun je deze echter vervroegd ontvangen. 

Met een overbruggingslijfrente krijg je een tijdelijke uitkering totdat je pensioen ingaat. Je kunt er dan zelf voor kiezen of dit maandelijks, halfjaarlijks, jaarlijks of achteraf gebeurt. 

In 2006 zijn de regels omtrent de overbruggingslijfrente aangepast, waardoor niet iedereen er nog voor in aanmerking komt. In deze blog vertellen we er meer over.

Alles weten over lijfrente

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een lijfrente?

Met een lijfrenterekening kun je eenvoudig pensioen opbouwen. Op een lijfrenterekening bouw je een pensioenpot op die gaat uitkeren bij het bereiken van de pensioenleeftijd. Vooral voor ondernemers, ZZP'ers of mensen in loondienst met beperkte pensioenopbouw is pensioenbeleggen via een lijfrente een slimme oplossing. 

Je profiteert door te beleggen via een lijfrenterekening van belastingvoordelen: zo betaal je pas inkomstenbelasting wanneer de lijfrente gaat uitkeren en kun je het bedrag op de lijfrenterekening aftrekken bij de belastingaangifte.

Wat is een overbruggingslijfrente?

Bouw je pensioen op via een lijfrente en wil je eerder met pensioen? Dan kun je in sommige gevallen gebruik maken van een overbruggingslijfrente. Dit geld kun je dan gebruiken als overbrugging tot je de AOW-leeftijd bereikt. 

Niet iedereen kan zomaar een overbruggingslijfrente aankopen. Hieronder bespreken we de voorwaarden.

Voorwaarden overbruggingslijfrente

De overbruggingslijfrente is op 1 januari 2006 afgeschaft. Je kunt dus enkel een overbruggingslijfrente afsluiten wanneer je vóór 2006 aanvullend pensioen hebt opgebouwd via een lijfrente. 

Heb je zowel voor als na 31 december 2005 aanvullend pensioen opgebouwd via een lijfrente? Dan kun je enkel de waarde die voor 2006 is opgebouwd, gebruiken als overbruggingslijfrente. Het resterende bedrag kan pas op de pensioendatum gaan uitkeren. 

Hier wordt onderscheid gemaakt tussen het oud en nieuw regime bij lijfrentes. Lees daar meer over in ons artikel: Het oud regime en nieuw regime bij lijfrentes.

Je hebt een oud regime lijfrente

Als je nog een oud regime lijfrente hebt kun je nog een overbruggingslijfrente afsluiten. Hierbij zit aan het overbruggingslijfrente uitkeren geen datum verbonden. Wel is er een fiscale regel vastgelegd die de minimale duur van jouw overbruggingslijfrente bepaalt. 

Deze lijfrente hoeft niet altijd door te lopen tot de AOW-leeftijd. Dit wordt ook wel de 1% sterftekans genoemd. Iemand van 60 jaar moet bijvoorbeeld in bijna alle gevallen een uitkering van minstens één jaar aankopen. 

Overbruggingslijfrente afsluiten

Je kunt een overbruggingslijfrente enkel aankopen bij een lijfrenteverzekeraar. Banken en vermogensbeheerders mogen geen overbruggingslijfrente aanbieden.

Bij Axento vermogensbeheer kun je wel beleggen in box 1 én in box 3. Door te beleggen in box 1 profiteer je van belastingvoordelen terwijl je pensioen opbouwt, en in box 3 kun je het geld te allen tijde opnemen en voor verschillende doeleinden gebruiken. 

Wil je meer lezen over beleggen in box 1 of box 3? Lees dan eens onze blog: Beleggen in box 1 of in box 3, wat is het beste?

Beleggen bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento kun je je geld professioneel laten beleggen vanaf €7.500,-. Wij beheren op dit moment ruim 425 miljoen euro. We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid

Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind

Benieuwd naar wat Axento voor jou kan betekenen? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.