Actief of passief beleggen: wat is het beste?

Actief of passief beleggen: wat is het beste?

Het is een vraag die veel beginnend beleggers bezighoudt: moet ik actief of juist passief gaan beleggen? En wat zijn eigenlijk de verschillen? Beide strategieën hebben een aantal voor- en nadelen ten opzichte van de ander. In deze blog leggen we per strategie uit wat de belangrijkste kenmerken en voor- en nadelen zijn. Zo kun je zelf beslissen wat het beste bij jou past. 

Meer Axento blogs

Lees hier meer blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Wat is actief beleggen?

Actieve beleggers willen de markt verslaan. Zij willen een hoger rendement behalen dan de marktindex op dat moment. Hierbij is de timing van aan- en verkopen van aandelen van groot belang voor het behalen van rendement. Verwacht je een koersstijging? Dan koop je het aandeel. Verwacht je dat de koers van het aandeel weer gaat dalen, dan verkoop je het weer.

De koers van een aandeel kan worden beïnvloed door verschillende zaken. De prestaties van een bedrijf zijn belangrijk, maar de actuele economische trends, politieke situatie en beleggersvertrouwen hebben ook veel invloed. Je moet al deze factoren dus in de gaten houden wanneer je een actieve beleggingsstijl aanhoudt.  

Wat zijn de voordelen van actief beleggen?

Actief beleggen heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere beleggingsstrategieën. Het belangrijkste voordeel van actief beleggen is dat er gestreefd wordt naar een hoger rendement dan de marktindex. Deze mogelijk hogere winst is een drijfveer voor actieve beleggers.

Een ander voordeel van actief beleggen is dat je continu kunt inspringen op veranderingen in de markt. Wanneer beleggen een hobby voor je is, is dat natuurlijk spannend en interessant. Daarnaast kan het op korte termijn voor hoge rendementen zorgen. 

Wat zijn de nadelen van actief beleggen?

Aan een actieve beleggingsstijl zijn ook nadelen verbonden. Een van deze nadelen is dat actief beleggen relatief hoge kosten met zich meebrengt. Dat komt omdat er voortdurend beleggingen worden aangekocht en verkocht. 

Een ander nadeel van actief beleggen is dat het op de lange termijn niet per se een hoger rendement oplevert. Sterker nog, het grootste deel van de actieve beleggers haalt geen hoger rendement dan de marktindex. Actief beleggen is daarom minder geschikt voor beginnende beleggers. Kennis en ervaring is noodzakelijk om goed te timen.

Wat is passief beleggen?

Passieve beleggers proberen de marktindex zo goed mogelijk te volgen. Dit doen zij door hun beleggingen breed te spreiden en zij proberen niet zo actief betrokken te zijn bij het beheer. 

Met breed spreiden bedoelen we ook echt breed spreiden: het liefst in de hele markt. Spreiden gaat makkelijker door in indexfondsen en ETF’s te beleggen. Dit zijn een soort mandjes die in honderden en soms duizenden bedrijven tegelijk beleggen. 

Wat zijn de voordelen van passief beleggen?

Passief beleggen heeft een aantal belangrijke voordelen. Allereerst zijn de kosten van passief beleggen een stuk lager dan de kosten van actief beleggen. Passieve beleggingsfondsen volgen namelijk simpelweg de markt. Er komen dus geen dure beleggingsanalisten aan te pas. Ook betaal je minder transactiekosten dan bij actief beleggen, omdat er minder aan- en verkopen worden gedaan. 

Daarnaast is het verwachte rendement van passief beleggen hoger dan dat van actief beleggen. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit. 

Wat zijn de nadelen van passief beleggen?

Alle beleggingsstrategieën hebben nadelen, zo ook passief beleggen. Ten eerste wordt je bij passief beleggen soms emotioneel op de proef gesteld. Wanneer de markt rustig is en je vermogen gestaag stijgt, is er niet zoveel aan de hand. Maar wanneer de markt onrustig wordt en je je vermogen ziet dalen, is het lastig om rustig te blijven. Op dit soort momenten worden de meeste fouten gemaakt.

Beleggingen worden bijvoorbeeld op een dieptepunt verkocht. Wanneer de koersen op een later moment stabiliseren en jij op een hoger punt weer instapt, loop je rendement mis. Lees in deze blog een aantal tips voor wanneer je een marktcorrectie meemaakt.

Daarnaast is passief beleggen niet zo spannend. Een belegging kopen en deze zo lang mogelijk aanhouden is voor sommige ervaren beleggers niet weggelegd. Voor sommige mensen is beleggen een hobby en zij zijn er dan ook graag mee bezig. Wanneer dit het geval is, is actief beleggen het overwegen waard. 

Welke strategie is beter: actief of passief beleggen?

Je weet nu wat de voor- en nadelen van zowel actief als passief beleggen zijn. Welke strategie beter is, hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie en beleggingsdoel. Toch is vaak het advies om passief te beleggen, vooral wanneer je net begint met beleggen. 

Ook topinvesteerder Warren Buffett vindt dat iedereen die zelf belegt, het beste passief kan beleggen. In eerste instantie klinkt dit misschien wat vreemd, omdat hij zelf actief belegt. Maar naast het feit dat Buffett een enorm vangnet heeft om financiële tegenvallers op te vangen, is hij er zelf ook de hele dag mee bezig. Hij heeft dus alle tijd om de ontwikkelingen op de markt te volgen en in te springen wanneer nodig.  

Beleggen bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento vermogensbeheer kun je je vermogen laten beleggen vanaf €7.500. Wij kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid.

Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn geheel voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.  

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.