6 tips voor beginnende beleggers

6 tips voor beginnende beleggers

Wil je graag starten met beleggen maar weet je niet hoe? Aan de hand van deze zes tips kunnen wij jou een handje op weg helpen!

Meer Axento Blogs

Lees hier meer blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Tip 1: begin zo vroeg mogelijk

Hoe langer je belegd blijft, des te langer kun je profiteren van het rendement-op-rendement effect. Ook wel het achtste wereldwonder genoemd door Albert Einstein. Het rendement-op-rendement effect houdt in dat je niet alleen rendement krijgt over het geld dat je inlegt, maar over je inleg én je eerder behaalde rendement.  

Door zo vroeg mogelijk te beginnen zal dit rendement alleen maar oplopen. Op lange termijn kan dit je helpen een goed rendement op te bouwen. 

Tip 2: stel een beleggingsplan op

Voordat je gaat beginnen met beleggen is het belangrijk om een duidelijk beleggingsplan op te stellen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Daarom moet je goed voor ogen hebben waarmee, waarvoor en hoe je gaat beleggen. 

In ons artikel: zo maak je een beleggingsplan, kun je lezen hoe een goed beleggingsplan gemaakt kan worden. Ook worden alle onderdelen uit het beleggingsplan besproken, zo weet je precies hoe je een beleggingsplan opstelt. 

Tip 3: beleg met geld dat je kunt missen

Aan beleggen zit altijd risico verbonden. Er is een kans dat je het ingelegde vermogen kwijtraakt. Hierdoor moet je alléén beleggen met geld dat je kunt missen. Houdt altijd een financiële buffer apart zodat je deze kunt gebruiken voor onverwachte, grote en noodzakelijke uitgaven. 

Tip 4: spreiden

Hét toverwoord bij beleggen: spreiden. Door je beleggingen te spreiden, voorkom je dat je in één klap al je geld kwijtraakt wanneer een van de bedrijven waarin je belegt failliet gaat. 

De belangrijkste reden om te gaan spreiden is het verkleinen van je beleggingsrisico. Door te spreiden kun je de verliezen uit je beleggingen in de ene sector opvangen met winsten uit je beleggingen in een andere sector. 

Tip 5: laat je niet leiden door emoties

Beleggen kan niet zonder risico. Echter, zonder risico geen rendement. Het is lastig om toe te kijken wanneer je belegde vermogen een grote daling te verduren krijgt na bijvoorbeeld een correctie. Na een flinke daling verkopen beginnende beleggers vaak hun aandelen tegen verlies, omdat zij bang zijn nog meer kwijt te raken.

Echter, na een wat langere periode zal de correctie weer herstellen. Daarom is het belangrijk om te beleggen op de lange termijn.  

Tip 6: heb geduld

Zoals Warren Buffett zei: “our favorite holding period is forever”. Door te beleggen voor de lange termijn verlaag je het risico en verhoog je de kans op een mooi rendement. 

De geschiedenis laat namelijk zien dat aandelenkoersen op de lange termijn een stijgende trend laten zien. Dat neemt niet weg dat er geen koersdalingen plaatsvinden. Door op de lange termijn te focussen geef je je portefeuille genoeg tijd om van deze dalingen te herstellen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.