Beleggen in vastgoed is een steeds populairder alternatief voor beleggen in standaard beleggingsproducten. Door de stijgende huizenprijzen en een goed historisch rendement, is er steeds meer interesse voor. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? En wat zijn de voordelen? Geen tijd om te lezen? Kijk dan onze video.
Hoe werkt beleggen in vastgoed?
Beleggen in vastgoed houdt in dat je door het kopen van (delen van) panden, inkomen vergaart. Deze panden kunnen woningen zijn, maar ook bedrijfspanden, kantoren en winkelruimtes.
Je behaalt rendement op je investering op twee manieren. Als eerste behaal je rendement door de huur. Het pand wordt verhuurd, waardoor je op maandelijkse basis inkomen ontvangt.
Daarnaast kun je ook rendement behalen in de vorm van meerwaarde. Wanneer het vastgoed gedurende de tijd meer waard wordt, kun je het verkopen voor een hoger bedrag dan waarvoor je het hebt gekocht. Dit resulteert ook in rendement.
Manieren van beleggen in vastgoed
Er zijn verschillende manieren om te beleggen in vastgoed. We bespreken ze hieronder.
Individueel
Als eerste kun je natuurlijk een pand kopen en deze verhuren. Dit is de meest voor de hand liggende manier om te beleggen in onroerend goed. Het voordeel van deze manier van beleggen, is dat je zelf de baas bent. Jij kiest het pand dat je wilt kopen, hoeveel huur je wilt ontvangen en aan wie je verhuurt.
Tegelijkertijd zitten er ook nadelen aan. Je hebt ten eerste een hoog inlegbedrag nodig om een pand te kunnen kopen. Daarnaast is het moeilijk om te spreiden op deze manier. Een derde punt, is dat er ook kosten zijn verbonden aan investeren in vastgoed. Wanneer je een pand bezit en verhuurt, moet je zelf opdraaien voor bijvoorbeeld onderhoudskosten.
Vastgoedfondsen
Een alternatief is het beleggen in vastgoedfondsen. Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds dat alleen belegt in onroerend goed. Zo’n fonds behaalt rendement uit de huurinkomsten en uit de eventuele meerwaarde bij het verkopen van panden.
Met fondsbeleggen heb je een lager inlegbedrag nodig dan wanneer je zelf vastgoed aankoopt. Daarnaast spreid je je vermogen, omdat een vastgoedfonds bestaat uit verschillende vastgoedproducten.
REITs
Een derde manier om te investeren in onroerend goed is via REITs. REIT staat voor Real Estate Investment Trust. REITs zijn een vorm van vastgoedfondsen die als aandelen worden verhandeld. Kenmerkend voor REITs, is dat deze fondsen 90% van de winst moeten uitkeren aan de aandeelhouders. Dit gebeurt in de vorm van dividend.
Doordat REITs worden verhandeld als aandelen, is het een stuk meer liquide dan zelf vastgoed aankopen. Wanneer je je geld toch nodig hebt of het elders wilt beleggen, kun je (een deel van) je aandelen in REITs makkelijk verkopen. Een pand, of een deel ervan, op korte termijn verkopen is toch lastiger.
Waarom beleggen in vastgoed?
Er zijn een aantal redenen waarom investeren in vastgoed voordeliger kan zijn dan beleggen in bijvoorbeeld aandelen. We zetten de voordelen ten opzichte van andere beleggingsproducten op een rijtje.
Rendement
Uit beleggen in vastgoed kun je op twee manieren rendement behalen. Als eerste ben je door de huur verzekerd van een regelmatig inkomen. Daarnaast is de meerwaarde van een pand een aantrekkelijke manier om rendement behalen.
Om ook daadwerkelijk meerwaarde te creëren moet je er wel voor zorgen dat je een pand voor een hogere prijs kunt verkopen dan waarvoor je het kocht. Dit kun je doen door een pand of meerdere panden te kopen en op te knappen om de prijs te verhogen. Een andere manier is om een pand te kopen wanneer de prijzen relatief laag zijn en te verkopen wanneer het prijspeil is gestegen.
Ongevoelig voor inflatie
Een ander groot voordeel, ten opzichte van bijvoorbeeld sparen, is dat vastgoed vrijwel ongevoelig is voor inflatie. Geld dat op een spaarrekening staat wordt minder waard, omdat prijzen constant stijgen. De waarde van een pand daarentegen stijgt mee met de inflatie. Dit zorgt ervoor dat je vermogen zijn waarde behoudt.
Relatief veilig
Hoewel de prijzen van vastgoed natuurlijk fluctueren, zijn panden wel relatief waardevast vergeleken met bijvoorbeeld aandelen. Aandelenkoersen veranderen continu. Vastgoedprijzen veranderen wel, maar dit gebeurt langzaam en vaak pas op lange termijn. Ook blijft een pand altijd iets waard. De prijs kan wel dalen, maar je zult aan het beleggen in vastgoed niet je gehele vermogen kwijt raken. De risico's zijn dus lager.
Tastbaar
Voor veel mensen is het gevoel dat ze in iets tastbaars beleggen ook een groot voordeel. Een huis of winkelruimte is concreet en echt. Dit maakt het voor veel beleggers aantrekkelijker, omdat beleggen in obligaties of aandelen voor velen te abstract of ingewikkeld lijkt.