3 mannen om een bureau met papieren erop. eentje schrijft iets

Wat betekent investeren?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Beleggen en investeren worden vaak door elkaar gebruikt. Al lijken de begrippen op elkaar en zijn er veel overeenkomsten, de twee betekenen toch niet helemaal hetzelfde. In dit artikel bespreken we wat investeren betekent.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Investeren betekenis

Beleggen en investeren lijken dus op elkaar. Maar als beleggen het investeren van geld is om er op lange termijn rendement mee te maken, wat is investeren dan precies?

Een investering is een opoffering van geld, tijd, kennis of mankracht voor een doel in de toekomst. Dat doel kan financieel gewin zijn maar dat hoeft niet per se. 

Investeren lijkt zoals net al gezegd op beleggen, maar is niet precies hetzelfde. Het grootste verschil zit vaak in wat er wordt ingelegd. Een investering bestaat niet per se uit geld, maar kan bijvoorbeeld ook uit tijd, kennis of invloed bestaan. Ook hebben beleggen en investeren niet altijd hetzelfde doel.

Hoe kun je investeren?

Je zou kunnen zeggen dat beleggen een vorm is van investeren. Waar beleggen alleen om het investeren van geld voor financieel gewin gaat, kun je op talloze manieren investeren. Hieronder bespreken we er een aantal. 

Vastgoed

Je kunt direct investeren in vastgoed door een pand aan te kopen. Dit kan een garagebox zijn maar je kunt ook investeren in een vakantiewoning. Zo’n investering heeft wel een hoog instapbedrag en ook op de lange termijn zul je er veel tijd in moeten steken. Een pand onderhoudt zichzelf niet. 

Met zo’n investering raak je je geld hoogstwaarschijnlijk niet helemaal kwijt, omdat je het pand weer kunt verkopen. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de vastgoedmarkt op dat moment.  

Start-ups

Je kunt ook investeren in start-ups, dat zijn jonge bedrijven. Deze bedrijven hebben nog veel groeipotentieel en door vroeg in een bedrijf te investeren zul je waarschijnlijk ook invloed kunnen uitoefenen op de ontwikkeling van het bedrijf.

Zo’n investering gaat wel gepaard met een hoog risico, je weet van tevoren natuurlijk nooit of de start-up zal uitgroeien tot een succesvol bedrijf. 

Kunst, wijn en whiskey

Kunst kan ook een mooie investering zijn. Kunst is niet gebonden aan de koers, maar er wordt vaak wel veel waarde aan gehecht. Dit is niet bepaald een investering voor de gemiddelde belegger: schilderijen van bekende kunstenaars zijn vaak veel geld waard, maar ook te duur voor de meeste mensen. 

Bij wijn en whiskey is het instapbedrag wat lager. Wel is het met deze investeringen zo dat het lastig is om te bepalen welke fles veel geld waard is of gaat worden. Hiervoor is veel kennis vereist; dit is niet voor iedereen een lucratieve investering. 

Bij deze investeringen zie je ook direct dat niet enkel financieel rendement het doel van investeren hoeft te zijn. De liefhebber koopt bijvoorbeeld graag een kunstwerk om het tentoon te stellen. 

Zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen kun je ook als een vorm van (duurzaam) investeren zien. Je doet namelijk een aankoop om er in de toekomst financieel op vooruit te gaan, je energiefactuur zal fors dalen waardoor je de zonnepanelen na verloop van tijd weer terug verdient. Daarnaast draag je bij aan verduurzaming van de samenleving. 

Crowdfunding

Je kunt investeren via crowdfunding door aandelen te kopen in een bedrijf, door een lening aan te bieden of door een donatie te doen. Met crowdfunding kan men een project, initiatief of nieuw bedrijf van de grond krijgen. 

Bij crowdfunding is het doel ook niet altijd om financieel rendement te behalen. In veel gevallen doen mensen aan crowdfunding omdat zij in het project geloven en het zo willen steunen.

Conclusie

Investeren kan dus op allerlei manieren en vanaf verschillende instapbedragen. In principe kun je beleggen zien als een vorm van investeren. Je kunt investeren voor verschillende doeleinden en ook met verschillende middelen, je hoeft dus niet per se je geld te investeren en je investeert ook niet altijd om er enkel financieel op vooruit te gaan. Beleggen en investeren lijken dus veel op elkaar maar zijn niet precies hetzelfde.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.