Hoe werkt beleggen in een vastgoedfonds?

Hoe werkt beleggen in een vastgoedfonds?

Er bestaan tegenwoordig heel veel manieren waarop je geld kan worden belegd. Hiervan zijn aandelen en obligaties bekende voorbeelden. Maar het is ook mogelijk om je vermogen te beleggen in een vastgoedfonds.

Alles weten over beleggen in vastgoed

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bekijk video Hoe werkt beleggen in een vastgoedfonds?

Wat is een vastgoedfonds?

Bij een vastgoedfonds wordt, net als bij andere beleggingsfondsen, het vermogen van verschillende beleggers samengebracht en op dezelfde manier belegd door een fondsbeheerder. Een belegger koopt hierbij één of meerdere participaties in een vastgoedfonds. Vervolgens gebruikt het fonds het belegde vermogen voor het aankopen van onroerend goed

Voorbeelden van vastgoedfondsen

Verschillende soorten vastgoed waarin een fonds kan beleggen zijn:

  • Winkelcentra
  • Kantoorpanden
  • Woningen
  • Industriepanden

Het verdienmodel van een vastgoedfonds

Het aangekochte onroerend goed wordt door het fonds verhuurd. De huur die hiermee wordt opgehaald vormt het rendement van het vastgoedfonds. Dit geld wordt in de vorm van dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders van het fonds. Hierop worden wel kosten in mindering gebracht. 

Het beleggen in een vastgoedfonds kan zowel via een beursgenoteerd fonds als via een niet-beursgenoteerd fonds.

Investeren in Real Estate Investment Trust

Een Real Estate Investment Trust, of REIT, is een soort vastgoedfonds. Een REIT wordt verhandeld alsof het een aandeel is. Daardoor is een REIT een stuk meer liquide dan een standaard vastgoedfonds.

Een REIT is verplicht om minimaal 90% van hun winst uit te keren aan dividend. 

Voordelen van beleggen in een vastgoedfonds

Een groot voordeel van beleggen in een vastgoedfonds is dat je vermogen wordt verspreid over meerdere vormen van onroerend goed. Hierdoor is je belegde vermogen goed gespreid. Dit zorgt voor een lager risico.

Zou je direct in onroerend goed willen investeren, dan heb je een groot vermogen nodig om één pand te kopen. Meerdere panden kopen is voor veel beleggers niet haalbaar. 

Daarnaast keren vastgoedfondsen vaak dividend uit. Daardoor heb je als belegger een stabiele bron van inkomen.

Verder hoef je je als belegger geen zorgen te maken over onderhoud van panden en het vinden van huurders. Ook hoef je niet te bepalen in welke vorm van onroerend goed je gaat beleggen. Dit regelt de fondsbeheerder voor je.

Nadelen van beleggen in een vastgoedfonds

Een nadeel van beleggen in vastgoedfondsen is dat je als belegger geen inspraak hebt in het fonds waarin je belegt. 

Net zoals alle vormen van beleggen is beleggen in vastgoedfondsen niet zonder risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 

In tijden van recessie kan de vraag naar vastgoed afnemen. Hierdoor nemen de prijzen af. Je belegde vermogen kan dan in waarde dalen. Ondanks dat het wel in waarde kan afnemen, raakt vastgoed nooit zijn zijn volledige waarde kwijt. De kans dat je je geld via een vastgoedfonds volledig gaat verliezen, is dan ook nihil.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.