Skip to main content
Open een rekening

Er zijn verschillende tradingstrategieën die allemaal erg uiteenlopen. In deze blog bespreken we er een aantal. 

Wanneer je net komt kijken op de beurs kom je talloze termen tegen die met vormen van trading te maken hebben. De strategieën lopen soms erg uiteen. Hoe kies je dan de strategie die het beste bij jou past? In deze blog bespreken we alles over een aantal bekende strategieën en hoe je kunt bepalen of deze bij je past. 

Traden en beleggen

De termen traden en beleggen hebben veel met elkaar te maken. Zowel traders als beleggers proberen rendement te behalen door beleggingsproducten aan te kopen en deze op een later moment weer te verkopen met winst.

De manier waarop zij dit doen, verschilt wel enorm. Over het algemeen handelen traders op de korte termijn en houden beleggers een langere termijn aan. Traden is dus eigenlijk een vorm van actief beleggen.

Wanneer je belegt loop je altijd risico, maar over het algemeen zijn de risico’s van traden een stuk hoger. Dat komt omdat je bij beleggen op de lange termijn focust en bij traden soms binnen een aantal seconden handelt. De mogelijke rendementen van traden zijn dan ook hoog, maar een groot deel van de (onervaren) handelaren lijdt verlies.

Kijk dus daarom eerst wat het beste bij jou past. Wil je veel beleggingen aan- en verkopen op de beurs en vind je het leuk om te speculeren over de stijging en daling van aandelen? Kijk dan eens welke trading strategie bij jou past. Bouw je liever gestaag vermogen op door je geld aan het werk te zetten? Dan is langetermijnbeleggen beter geschikt. 

Lees in onze blog: Beleggen versus speculeren: wat zijn de belangrijkste verschillen? alles over de verschillen tussen beleggen en speculeren. Zo kun je goed geïnformeerd een afweging maken. 

Wat zijn de bekendste trading strategieën? 

Er zijn dus een hoop strategieën om te traden. Deze kunnen er uiteenlopen. Hieronder bespreken we er drie: daytraden, swingtraden en position traden. Elke strategie is gericht op een andere termijn. 

Daytraden

Daytraden is een zeer actieve strategie waar producten eigenlijk nooit langer dan een dag worden aangehouden. De traders openen en sluiten vaak meerdere posities per dag. Dit kan een paar uur, een paar minuten of slechts enkele seconden duren. 

Een daytrader speculeert over de bewegingen die de beurs gaat maken. Op deze manier kan hij profiteren van zowel stijgingen als dalingen op de beurs. Daytraders maken vaak gebruik van technische analyse

Met daytraden kun je snel hoge winsten behalen, maar dit werkt andersom hetzelfde: het risico is hoog en verliezen lopen ook snel op. 

Daytraden is niet geschikt voor de beginnende belegger. Wil je meer weten over daytraden? Lees dan eens ons artikel: Wat is daytraden? 

Swingtraden

Swingtraden is een strategie die uitgaat van een middellange termijn. Dit kunnen een paar dagen zijn of een aantal weken. 

Een swingtrader speculeert dus over de koersbewegingen over de middellange termijn. Hierbij gaat hij vaak uit van technische analyse. 

Swingtraden is ook niet geschikt voor beginnende beleggers. Wil je meer weten over swingtraden? Lees dan eens ons artikel: Wat is swingtraden? 

Position traden 

Position trading is eigenlijk hetzelfde als de buy-and-hold strategie. Het is dus een passieve vorm van beleggen en daarmee geschikt voor de langetermijnbelegger. 

De gedachte achter position traden is dat koersen op de lange termijn eigenlijk altijd stijgen, ondanks tussentijdse schommelingen. Daarnaast maak je met position trading zo min mogelijk kosten: doordat je niet dagelijks transacties doet, maak je hier ook geen kosten mee. 

Topinvesteerder Warren Buffett is ook fan van deze strategie. Hij is van mening dat gespreid beleggen voor de lange termijn, de meest succesvolle manier van beleggen is. 

Bij position traden is het belangrijk dat je je niet laat leiden door emoties. Koersen kunnen tussentijds dalen en dat kan stress veroorzaken. Veel (onervaren) beleggers verkopen bij een daling in paniek hun beleggingen, terwijl dit eigenlijk juist datgene is wat je niet moet doen. 

Welke strategie is de beste?

Er is geen ‘beste’ trading strategie. Welke strategie het beste bij jou past, hangt af van je beleggingshorizon, hoeveel risico je wilt nemen en je beleggingsdoel. Wat voor de een heel goed werkt, hoeft voor jou dus niet de ideale strategie te zijn. 

Wil je bijvoorbeeld veel bezig zijn met de beurs en vind je het leuk om dagelijks de juiste aan- en verkoopmomenten voor aandelen te kiezen? Dan kun je je eens verdiepen in het daytraden.

Wil je liever vermogen opbouwen voor de lange termijn en wil je niet continu beleggingen aankopen en verkopen? Dan is position trading misschien beter geschikt. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, maar door goed gespreid voor de lange termijn te beleggen, kun je de risico’s aanzienlijk verlagen. Dit doe je met position trading. 

Uitbesteden

Niet iedereen is geschikt om zelf te traden of beleggen. Een andere optie is om het beleggen uit te besteden. Op deze manier heb je zelf geen omkijken naar het beleggen en kun je op lange termijn een mooi vermogen opbouwen. 

Vermogensbeheerders beleggen voor de lange termijn. Je zult hoogstwaarschijnlijk dus niet veel beheerders tegenkomen die daytraden of in extreem risicovolle producten als CFD’s en turbo’s beleggen.  

Uitbesteden bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento vermogensbeheer kun je je vermogen laten beleggen vanaf € 7.500. We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Op deze manier beleggen we je vermogen duurzaam én goed gespreid. 

Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Download dan onze informatiebrochure aan of plan vrijblijvend een adviesgesprek in. 

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.