Wat betekent Best Execution?

Wat betekent Best Execution?

Best Execution betekent het uitvoeren van orders tegen de best mogelijke voorwaarden. Denk hierbij aan de kosten en de uitvoeringsprijs. Brokers en banken zijn partijen die orders plaatsen en uitvoeren. Zij hebben daarom vaak een best execution beleid of een order uitvoeringsbeleid. Dit is een pakket van maatregelen om te zorgen dat een order altijd het best mogelijke resultaat oplevert voor een belegger.

Zelf aandelen kopen? Lees onze acht essentiële tips bij het kopen van aandelen.

Alles weten over trading

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Onderdelen van best execution

Zoals gezegd zijn de kosten en de uiteindelijke prijs belangrijke onderdelen bij het uitvoeren van een order. Daarnaast zijn er nog andere factoren zoals de waarschijnlijkheid van uitvoering, de snelheid en de afwikkeling van de order. Dit zijn allemaal zaken die meespelen bij de uitvoering van een effectenorder.

Best execution is verplicht

De verplichting om orders zo goed mogelijk uit te voeren is vastgelegd in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Hieraan moeten ook vermogensbeheerders zich houden die orders van klanten doorgeven aan een broker of depotbank.

Best Execution onder MiFID II

Onder MiFID II (Europese financiële wetgeving) is de best execution verplichting verder aangescherpt. Beleggingsondernemingen zoals een vermogensbeheerder zijn hierin verplicht om de best mogelijke uitvoeringsplaats te kiezen, te beargumenteren en te rapporteren.

Daarnaast verplicht MiFID II beleggingsondernemingen om hun orderuitvoeringsbeleid duidelijk te beschrijven en doorlopend te monitoren. Tot slot moeten beleggingsondernemingen jaarlijks per soort instrument en per type klant rapporteren waar effectenorders zijn uitgevoerd of aan welke institutionele partij ze zijn doorgegeven.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.