Skip to main content
Open een rekening

Wanneer je gaat beleggen, krijg je te maken met veel wet- en regelgeving. Deze wetten en/of regels zijn vaak nationaal geregeld. Dit wordt dan gedaan via de AFM en Wft.

Er zijn echter ook richtlijnen opgesteld vanuit Europa. De EU heeft namelijk in 2007 MiFID opgesteld. Deze regels werden in 2018 opgevolgd door MiFID II. In dit artikel gaan we in op deze wet- en regelgeving.

Wat is MiFID of MiFID II bij beleggen?

De afkorting MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive. Deze richtlijn is vanaf 2007 ingegaan. MiFID heeft de volgende doelen:

  • Het beschermen van beleggers en de integriteit van financiële markten
  • Het bevorderen van eerlijke, transparante, efficiënte en geïntegreerde markten
  • Het verder harmoniseren van de Europese handel en beleggingsmarkt 

MiFID geldt voor alle landen die bij de Europese Unie horen, plus Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. De richtlijn moet zorgen voor een eerlijker speelveld voor alle ondernemingen in de financiële sector. Dit moet op zijn beurt weer zorgen voor de beste voorwaarden voor een belegger. 

De introductie van MiFID II

Na een aantal jaar bleek de MiFID regelgeving achterhaald. Dit zorgde in 2018 voor de komst van nieuwe wetgeving. Het gaat hier om MiFIR en MiFID II. Met de komst van deze richtlijn kwamen er een aantal wijzigingen. 

De eerste wijziging in de wet moet zorgen voor volledige transparantie. Deze transparantie heeft betrekking op financiële producten. Dit zijn aandelenobligaties en derivaten. Doordat informatie openbaar is beschikt iedereen over dezelfde informatie.

De tweede wijziging moet zorgen voor betere bescherming. Zo moet er meer duidelijkheid zijn over de kosten. Verder moet deze wijziging zorgen voor minder belangenconflicten tussen het bedrijf en de klant.

De laatste belangrijke wijziging verplicht het hebben van een orderuitvoeringsbeleid. Hierin moet een bedrijf beschrijven hoe en wanneer orders worden uitgevoerd.

Wat is er nog meer geregeld in MiFID II?

MiFID II bevat een enorm aantal regels. Al deze regels zijn uiteindelijk bedoeld om de belegger te beschermen. De wet was hiervoor vooral gericht op aandelen. Sinds de introductie van MiFID II is dat bijvoorbeeld veel breder getrokken.