Wat zijn kredietwaardige obligaties?

Wat zijn kredietwaardige obligaties?

Kredietwaardige obligaties zijn relatief veilige obligaties met een laag verwacht rendement. Zowel landen als bedrijven geven kredietwaardige obligaties uit. Obligaties worden pas als kredietwaardig geclassificeerd als de rating tussen de AAA en BBB ligt. Dit wordt ook wel Investment Grade genoemd.

Het criterium voor kredietwaardige obligaties

Kredietwaardige obligaites hebben een gemiddelde rating tussen de AAA en BBB. Obligaties met een rating lager dan BBB noemen we high yield obligaties. De rating geeft een oordeel over hoe hoog het risico van een obligatie is. AAA (lees: triple A) is het meest veilige. Een rating van D is het laagste.

Voorbeelden van kredietwaardige obligaties

Kredietwaardige obligaties zijn dus obligaties met een rating van BBB of hoger. Als we kijken naar obligaties van overheden dan hebben Nederland (AAA), Spanje (A), IJsland (A) en de Verenigde Staten (AA) een kredietwaardige rating. Van de bedrijven zijn dit bijvoorbeeld Rabobank (AA), Shell (AA), Siemens (A) en Volkswagen (BBB).

Rendement van kredietwaardige obligaties

Kredietwaardige obligaties zijn relatief veilig. Daarom is het verwachte rendement ook relatief laag. Het gemiddelde verwachte rendement van een gespreid mandje Europese kredietwaardige bedrijfsobligaties is ongeveer 0,50%.

Ben je nieuwsgierig naar waar je nog meer in kunt beleggen? Lees dan eens Waar kun je in beleggen?


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.