De VIX-index (ook wel angstindex genoemd) is een index die wordt gebruikt als graadmeter voor de volatiliteit van de markt. Hoe beweeglijker de beurskoersen zijn, hoe hoger de volatiliteit. In dit artikel leggen we uit hoe de VIX-index werkt en hoe deze aan zijn bijnaam komt.
VIX en volatiliteit
De VIX-index staat voor volatility index of volatiliteitsindex. Wanneer we het over ‘dé VIX-index’ hebben, bedoelt men meestal de VIX index van de S&P 500. Andere beursindexen hebben ook een volatiliteitsindex. Zo hebben we in Nederland bijvoorbeeld de AEX volatiliteitsindex.
De index wordt vooral gebruikt door speculatieve beleggers. Deze beleggers profiteren namelijk van koersschommelingen. Een hoge volatiliteit is voor hen dus voordelig: er zijn dan meer momenten om te speculeren.
Bij een relatief lage volatiliteit kun je echter ook speculeren. Dat kan met hefboomproducten. Koerswijzigingen worden dan versterkt door de hefboom. Het risico is dan natuurlijk dat als het de verkeerde kant op gaat, dat ook wordt versterkt door de hefboom.
Angstindex?
De VIX-index wordt ook wel de angstindex, of de fear index genoemd. Dat komt omdat de index een indicatie is van hoe volatiel de markt de komende tijd is. Dat kan voor sommige beleggers reden zijn tot paniek.
Wat zegt de VIX-index precies?
De VIX-index werkt aan de hand van impliciete volatiliteit, en niet aan de hand van historische volatiliteit. Historische volatiliteit meet de fluctuaties van het aandeel of marktindex in het verleden. Deze wordt gebruikt om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen op basis van eerdere trends.
Impliciete volatiliteit, waarmee de VIX dus werkt, is een inschatting van handelaren over de toekomstige volatiliteit. Dit biedt een toekomstgericht aspect over mogelijke toekomstige prijsschommelingen. Het wordt uitgedrukt als een percentage van de aandelenkoers.
Zoals eerder benoemd, zegt de index een hoop over de volatiliteit van de beurs. Deze wordt op de volgende manier door beleggers geïnterpreteerd:
- Lager dan 15%: laag. De markt is relatief rustig.
- Tussen de 15% en 20%: gemiddeld.
- Hoger dan 20%: hoog. De markt is relatief onrustig.
Sommige beleggers hanteren andere waardes, maar de percentages die hierboven worden genoemd, zijn een goede graadmeter.
Beleggen in de VIX?
De VIX is dus niet per se een index om in te beleggen, maar de VIX kan wel een indicatie geven van de beweeglijkheid van de markt. Ook kun je via afgeleide producten zoals opties en futures beleggen. Dit zijn speculatieve en dus risicovolle beleggingen. Het is niet bedoeld voor beginnende beleggers en ook voor langetermijnbeleggingen is het niet interessant.
Voor de meeste beleggers is de VIX dus vooral interessant als indicatie voor de toekomstige volatiliteit van de markt. Onthoud wel dat de VIX-index slechts een indicatie is, en dus geen garantie biedt over hoe de markt zal gaan bewegen.