Wat is Exchange Traded Commodity?

Wat is Exchange Traded Commodity?

Een Exchange Traded Commodity (ETC) lijkt sterk op een Exchange Traded Fund. In dit artikel leggen we uit wat een ETC precies is en hoe deze werkt, en hoe een ETC en ETF van elkaar verschillen.

Wat is een ETC?

ETC staat voor Exchange Traded Commodity. Met een ETC beleg je in één of meerdere op de beurs verhandelde grondstoffen, zoals goud, zilver, of olie.

Wat zijn de verschillen tussen ETC en ETF?

Ondanks dat ETC’s en ETF’s veel op elkaar lijken, zijn er ook een aantal verschillen. De grootste verschillen bespreken we hieronder.

Index versus grondstof

Een Exchange Traded Fund (ETF) is een mandje van beleggingen dat het koersverloop van een bepaalde beursindex volgt. Het mandje van een ETF bestaat uit exact dezelfde beleggingen die geregistreerd staan aan de index. Hierdoor stijgt of daalt de ETF precies mee met de index.

Bij een Exchange Traded Commodity (ETC) wordt de koers van één grondstof of een mandje met grondstoffen gevolgd. De waarde van de ETC stijgt of daalt mee met de waarde van de grondstoffen waarin is belegd.

Contract versus geen contract

Een ander verschil tussen een ETC en ETF is dat bij een ETC een schuldbewijs wordt aangegaan. Er wordt overeengekomen om een bepaalde grondstof of bepaalde grondstoffen tegen een bepaalde prijs in de toekomst te kopen of te verkopen.

Voor het vaststellen van de prijs van een ETC worden futures gebruikt. Dat is een termijncontract tussen de koper en de verkoper, waarbij de koper voor een vaste prijs, op een vastgesteld tijdstip een vastgestelde hoeveelheid van de onderliggende waarde moet kopen of verkopen. Deze futures worden verhandeld op de beurs.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.