Skip to main content
Open een rekening

Denk je aan crypto, dan denk je aan de Bitcoin. De Bitcoin is de eerste en bekendste cryptomunt. Je hoort tegenwoordig van veel mensen dat zij er bakken geld mee hebben verdiend of juist veel geld mee zijn verloren. In dit artikel leggen we je alles uit over de Bitcoin.  

Wie is het brein achter Bitcoin?

Op 3 januari 2009 werd de eerste (succesvolle) Bitcointransactie gedaan. Tot op de dag van vandaag weten we niet wie het brein achter de Bitcoin is. Het enige dat we weten is dat deze persoon of groep schuilgaat onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto

Door de jaren heen hebben een aantal mensen geclaimd deze persoon te zijn. Zo claimde Crag Wright, een Australische computerwetenschapper, dat hij degene was die de Bitcoin had geïntroduceerd.

Deze claim is omstreden en Wright is niet de enige die wordt geassocieerd met deze naam. Zo is een grote groep mensen ervan overtuigd dat Hal Finney de Bitcoin heeft ontwikkeld. Finney was een Amerikaans programmeur en leed aan de ziekte ALS. Hij overleed in 2014.

Wat is een Bitcoin?

De Bitcoin is een digitale munt. In tegenstelling tot traditionele valuta zoals de euro of de dollar, kun je geen fysieke Bitcoins aanschaffen.

Na de financiële crisis in 2008 was er meer vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel. Dit betaalmiddel moest naast het bestaande financiële systeem komen te staan. Er waren een aantal belangrijke punten: dit nieuwe systeem moest decentraal worden en er mocht dus geen single point of failure zijn.

Hier is uiteindelijk de Bitcoin uit onstaan. Bij de Bitcoin is sprake van een peer-to-peer netwerk: het wordt rechtstreeks van de verkoper naar de koper uitgewisseld, zonder dat er een derde partij bij betrokken is.
Bitcoin is gedecentraliseerd. Er is dus geen centrale bank of land die dit uitgeeft. 

Dit zorgt voor privacy, je kunt namelijk anoniem transacties plaatsen, maar dit betekent ook dat er geen toezichthoudend orgaan is. Als de beurs zou crashen is er niemand die ingrijpt. 

Daarnaast is er bij Bitcoins een hoger risico op cybercriminelen dan bij bijvoorbeeld aandelen, omdat zij in principe vrij spel hebben.

Wat is minen?

Bitcoins worden gecreëerd of ontwikkeld (ook wel minen genoemd) door krachtige computers waarop mensen hele ingewikkelde berekeningen doen. Die berekeningen zorgen ervoor dat ‘gewone’ mensen gemakkelijk transacties kunnen doen. En dat minen wordt met de tijd een stukje lastiger. 

Bitcoins kunnen niet onbeperkt gemined worden, er is een gelimiteerde oplage van en dat maakt de munt schaars.

Op het moment van schrijven zijn er ruim 18 miljoen Bitcoins in omloop en dat zullen er maximaal 21 miljoen worden.

Maar hoe werkt Bitcoin minen? Ongeveer elke vier jaar wordt de beloning gehalveerd, de bitcoin block halving. Ook wel 210,000 blocks. Dit is bekend bij de miner en de markt dus zij kijken hierop vooruit.

Eerst kregen miners namelijk 50 Bitcoins, later 25 en 12,5 en nu 6,25. En hoeveel euro dat is ligt natuurlijk aan de koers van dat moment. 

Elke tien minuten mag er een nieuw blok aan de chain door één miner. De miner moet hiervoor een soort moeilijke puzzel oplossen. De miner die het snelste is krijgt de beloning, 6,25 Bitcoin.

We kunnen berekenen wanneer de laatste bitcoin vrijgegeven gaat worden. Er is al aangegeven dat er maximaal 21 miljoen beschikbaar zijn. Ook weten we dat er elke tien minuten nieuwe Bitcoins ontstaan. Dit concludeert dat de laatste Bitcoin vrijgegeven wordt in het jaar 2140.

De blockchain

De blockchain technologie is als het ware de ‘ruggengraat’ van het Bitcoin netwerk. Het is een transactieketen van data die gedeeld is tussen een netwerk van individuele onafhankelijke partijen. 

In de Blockchain zit een verzameling van data die niet aan te passen of te manipuleren is. Hierdoor wordt het gezien als een objectieve dataset. Alle informatie wordt versleuteld opgeslagen in Blockchain met behulp van cryptografie.

De Blockchain is decentraal, dit houdt in dat er duizenden computers zijn over de hele wereld die een kopie van de Bitcoin transactiegeschiedenis bewaren. Deze computers controleren aan de hand daarvan of nieuwe transacties wel geldig zijn. Het is daarom ook gelijk heel lastig om dit netwerk te hacken of te vernietigen. Wil je dat voor elkaar krijgen moet je al die duizenden kopieën vernietigen. 

Wil je meer lezen over de blockchain? Lees dan ons andere artikel: blockchain: wat is het en wat kunnen we ervan verwachten?

Hoe wordt de koers van de Bitcoin gegenereerd?

De koers van de Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod. Is er veel vraag, dan zal de prijs stijgen. Is er minder vraag, dan daalt de prijs. Dit is anders bij andere beleggingen zoals aandelen, waar de koers afhankelijk is van meerdere factoren. Hierdoor is de Bitcoin sterk beïnvloedbaar door het nieuws.

Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat Elon Musk de crypto wel interessant vindt en daar graag op inspeelt met bijvoorbeeld tweets. Zo heeft Elon Musk zoveel macht dat hij alleen met tweets al de prijs van deze cryptomunt kan beïnvloeden. Als hij bijvoorbeeld zegt dat een Tesla te betalen is met Bitcoin, zal er meer vraag naar komen en zal de koers stijgen.

Hoe kom ik aan Bitcoins?

Ben je benieuwd geraakt en zou je ook eens een (deel van) Bitcoin willen kopen? Er zijn verschillende manieren hoe je aan Bitcoins kan komen:

Kopen

Hoe koop je Bitcoins? Begin met het zoeken van een betrouwbare plek, een broker om cryptomunten bij aan te kopen. Bij zo’n broker kun je meestal ook een eigen wallet openen. 

Je kunt dit ook zelf doen via een app. Dat gaat heel simpel. Je stort geld naar deze app en jij kunt zelf bepalen welke cryptomunten je aan- en verkoopt. 

Minen

Jaren geleden kon je nog minen via een normale computer. Hier heb je tegenwoordig echter speciale computers voor nodig die over een enorme rekenkracht beschikken. Deze computers kosten een hoop geld. Er is dus een flinke investering nodig voordat je kunt starten met het minen van Bitcoins. Hierboven heb je al gelezen hoe minen werkt en hoe je daarmee Bitcoins kan verdienen. 

Accepteren voor goederen en diensten

Bitcoin was natuurlijk bedoeld als betaalmiddel. Er zijn tegenwoordig ook heel veel bedrijven die deze vorm van betaalmiddel accepteren. 

LET OP! De Belastingdienst accepteert geen Bitcoins. Je kunt de BTW en overige belastingen dus niet betalen met Bitcoins. 

Salaris

Ben je een zzp’er of een freelancer, dan is er een mogelijkheid om salaris of een deel daarvan te laten uitbetalen in cryptocurrency. Dit kan bij sommige bedrijven ook als je in dienst bent. 

Risico's

Beleggen is nooit zonder risico, dus beleggen in de Bitcoin ook niet. Er is bij het handelen van cryptomunten niemand die de volledige controle heeft over deze munten. Daarom is er ook meer kans op een cybercrime

Cryptomunten zijn zeer beïnvloedbaar door het nieuws. Zoals eerder gezegd hebben tweets zoals die van Elon Musk veel invloed voor de koers van de cryptomunten. Als dit negatief is, zal de koers kelderen. 

De koers van de cryptomunten hangt volledig af van vraag en aanbod. Er zijn geen andere pijlers die invloed hebben op je rendement. Bijvoorbeeld bij aandelen hebben dividend, winstcijfers van het bedrijf, et cetera nog een grote invloed.

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Benieuwd hoe wij de risico's bij beleggen beperken? Download dan onze informatiebrochure of neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!