Wat is een Initial Coin Offering (ICO)?

Wat is een Initial Coin Offering (ICO)?

Wanneer bedrijven geld nodig hebben om investeringen te doen, vragen ze meestal om een lening bij de bank. Wanneer de bank dit niet verstrekt, moet een bedrijf op een andere manier aan geld zien te komen. Een manier voor een bedrijf om aan geld te komen is dan een Initial Coin Offering. In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe het werkt.

Alles weten over crypto

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Definitie Initial Coin Offering

Met een Initial Coin Offering (ICO) is het voor bedrijven mogelijk door middel van crowdfunding het benodigde bedrag op te halen. Dit bedrag wordt verkregen in cryptomunten, deze worden ook wel tokens genoemd. 

Bij een ICO worden verschillende soorten tokens verkocht aan investeerders in ruil voor normale valuta. De meeste tokens hebben een structuur waarbij ze niet vallen onder de Wet Financieel Toezicht (WFT).

Een ICO is een manier van financieren die vaak wordt gebruikt door startende bedrijven. Via deze weg is het voor startups mogelijk om relevante wetgeving te omzeilen.

Een ICO wordt vaak vergeleken met een IPO, maar dit is enigszins misleidend. Waar ICO’s vaak van toepassing zijn op startups of andere startende projecten, gelden IPO’s voor gevestigde bedrijven wanneer zij een deel van de aandelen van het bedrijf verkopen om geld op te halen.

Regelgeving rondom de Initial Coin Offering

ICO’s zijn zo gestructureerd dat ze buiten het toezicht vallen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bovendien is het mogelijk om via deze weg anoniem geld over te maken. Dit maakt het voor criminelen en fraudeurs aantrekkelijk om op deze manier hun geld wit te wassen. Beleggers die in een ICO investeren lopen dan ook het risico om hun ingelegde bedrag volledig kwijt te raken. De AFM heeft hier al meerdere keren voor gewaarschuwd.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.