Wat was het eerste bedrijf met aandelen?

Wat was het eerste bedrijf met aandelen?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Aandelen zijn tegenwoordig de bekendste en meest verhandelde beleggingsproducten. Maar waar komen aandelen vandaan? In dit artikel vertellen welk bedrijf de eerste aandelen uitgaf en hoe dat ging. 

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

VOC

De Verenigde Oost-Indische Compagnie was in 1602 het eerste bedrijf met aandelen. Gelijk toen de VOC werd opgericht, kon iedereen in het bedrijf investeren.

Wie investeerde, ontving een aantal aandelen naar gelang de hoogte van zijn inleg. Deze aandelen waren toen eerder betalingsbewijzen. Er was geen minimum inlegbedrag, iedereen kon aandelen kopen, ook voor kleine bedragen.

Door vermogen van buitenaf aan te trekken, kon de VOC zijn reizen financieren. Zo werd in het eerste jaar 6,5 miljoen gulden opgehaald met de uitgifte van aandelen.

In de eerste jaren werd nog geen dividend uitgekeerd door de VOC. Na opstand van de aandeelhouders werd in 1610 het eerste dividend uitgekeerd. Dat gebeurde zowel in geld als in specerijen.

Begin aandelenhandel

De aandelen van de VOC waren vrij verhandelbaar. Dat betekent dat de aandelen altijd vrij verkocht en gekocht mochten worden. In 1611 ontstond de eerste aandelenbeurs in Amsterdam. Daar konden de aandelen op één centrale plek verhandeld worden.

Naast de handel in VOC aandelen, ontstonden in die tijd ook aandelenderivaten. In plaats van de echte aandelen te kopen, zetten de mensen in op dalingen en stijgingen van de koers. Dit was de eerste vorm van derivaten als futuresCFD’sopties of turbo’s zoals we die nu kennen.

De VOC aandelen en de handel erin kunnen we zien als het begin van de aandelenhandel zoals we die vandaag kennen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.