Wanneer moet je aandelen verkopen?

Wanneer moet je aandelen verkopen?

Er is veel aandacht voor het beste instapmoment bij het kopen van aandelen. Maar wat is het geschikte moment om aandelen te verkopen? Hier wordt een stuk minder over nagedacht, maar is minstens net zo belangrijk.

In deze blog leggen we uit welke gebeurtenissen géén reden zijn voor verkoop en wanneer je juist wel moet gaan nadenken over het verkopen van je aandelen.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Zo lang mogelijk vasthouden

Allereerst adviseren wij om bij beleggen altijd naar de lange termijn te kijken. Het loont om zo lang mogelijk in de markt te blijven. Veel tussentijdse aan- en verkopen hebben over het algemeen geen gunstig effect op je uiteindelijke rendement. De beste strategie is dus om het verkopen van je aandelen zo lang mogelijk uit te stellen.

Je moet je daarom vooral niet laten beïnvloeden door de volatiliteit van de markt. Koersen, en vooral aandelenkoersen, stijgen en dalen continu. Op de lange termijn hebben deze tussentijdse koersbewegingen nauwelijks invloed.

Verkoop je aandelen dus vooral niet omdat de koers van een aandeel op de korte termijn is gedaald of gestegen. Het beginsel van beleggen, is om voor een hogere koers te verkopen dan waarvoor je hebt gekocht. Verkoop je je aandeel omdat de koers is gedaald, dan doe je precies het tegenovergestelde.

Ook een korte termijn stijging is niet altijd een goede reden om je aandeel meteen te verkopen. Over de lange termijn kan de koers namelijk nog veel verder stijgen.

Over het algemeen moet je je aandelen pas verkopen wanneer je het einde van je beleggingshorizon hebt bereikt. Dat is het moment waarop je je geïnvesteerde geld uiteindelijk moet gaan gebruiken voor je beleggingsdoel.

Dividend

Veel mensen vragen zich af of ze hun aandeel beter voor of na de ex dividend datum kunnen verkopen. De ex dividend datum is de datum waarop het dividend wordt uitgekeerd. Op hetzelfde moment wordt de koers van een aandeel gecorrigeerd voor de dividenduitkering.

Aandeelhouders ontvangen op die dag dus dividend, maar de koers van het aandeel gaat naar beneden met hetzelfde bedrag. Per saldo maakt het dus geen verschil. Er is daarom geen reden om je aandelen te verkopen na de ex dividend datum of  juist ervoor.

Over het algemeen kun je je aandelen dus het beste zo lang mogelijk vasthouden. Toch leiden sommige gebeurtenissen ertoe, dat je toch beter kunt overgaan tot verkoop. Deze bespreken we hieronder.

Redenen om te verkopen

Het is belangrijk dat je van tevoren vast stelt, onder welke voorwaarden je een aandeel zal verkopen. Door hier vooraf over na te denken, weet je wanneer je aandelen voor jou niet meer voldoen. Je kunt dan overgaan tot verkoop, zonder dat je emoties je in de weg staan. Hieronder geven we verschillende redenen die tot het verkopen van je aandelen kunnen leiden.

Aandeel beslaat te groot deel van je portefeuille

Je kunt bijvoorbeeld besluiten een aandeel (deels) te verkopen, wanneer deze een te grote positie in je portefeuille heeft ingenomen. Dit kan gebeuren wanneer de koers zo sterk is gestegen, dat het aandeel te groot is geworden vergeleken met andere aandelen in je portefeuille. Door deze stijging is de spreiding binnen je portefeuille te klein geworden. Dit kan tot een concentratierisico leiden en dat wil je vermijden.

Je beleggingsdoel is veranderd

Een andere reden om een aandeel te verkopen, is wanneer de reden waarom je het aandeel in eerste instantie hebt gekocht niet meer relevant is. Dit kan zijn doordat jouw eigen beleggingsdoel is veranderd. Het is ook mogelijk dat de doelstelling, positie of het bestuur van het bedrijf is veranderd.

Langdurige negatieve trend

Koersbewegingen op de korte termijn zijn geen goede reden om je aandelen te verkopen. Echter, wanneer de koers structureel niet stijgt of zelfs negatief is, kan dit wel een reden zijn om te verkopen.

Bedenk van tevoren hoe lang je het aandeel de tijd geeft om te stijgen. Is het aandeel in die tijd niet gestegen? Dan verkoop je het aandeel.

Financiële situatie van het bedrijf

Het is belangrijk om de financiële situatie van het bedrijf waarin je belegt in de gaten te houden. Is een bedrijf in staat zijn schulden af te betalen? Zijn er veranderingen in de dividenduitkering? Hoe winstgevend is het bedrijf? Fundamentele analyse kan je helpen om dit beoordelen.

Ook kun je kijken naar de concurrentiepositie. Al deze zaken kunnen invloed hebben op de koers van jouw aandelen. Merk je dat de financiële gezondheid van een bedrijf langere tijd achteruit gaat? Dan is het misschien verstandig om je aandelen te verkopen.

Je hebt het geld nodig

Wanneer je je vermogen op de korte termijn nodig hebt, dan moet je je aandelen wel verkopen. Het is verstandig om nooit met geld te beleggen dat je in de nabije toekomst denkt nodig te hebben. Toch kun je onverwachts alsnog je geld nodig hebben. Je moet dan overgaan tot verkoop.

Je beleggingsdoel is bereikt

Een laatste reden om je aandelen te verkopen, is wanneer ze simpelweg hun doel hebben bereikt. Je kunt van tevoren bedenken hoeveel je wilt verdienen aan een aandeel. Wanneer je die winst hebt behaald, kun je besluiten het aandeel te verkopen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het aandeel vast te houden, juist omdat je er een goed rendement mee hebt verdiend.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.