Wat zijn anticyclische aandelen?

Wat zijn anticyclische aandelen?

Er zijn duizenden verschillende aandelen beschikbaar om in te beleggen. Je kunt deze aandelen onderverdelen in verschillende categorieën. Denk bijvoorbeeld aan waarde-aandelen en groeiaandelen, of aan ondergewaardeerde en overgewaardeerde aandelen. We kunnen ook een onderscheid maken tussen cyclische en anticyclische aandelen. In dit artikel richten we ons op anticyclische aandelen. 

Definitie anticyclische aandelen

Anticyclische aandelen zijn aandelen die tegen de marktbeweging in gaan. De marktbeweging wordt weergegeven in de conjunctuurgolf. Wanneer de economie aantrekt beweegt de markt richting hoogconjunctuur. 

Over het algemeen stijgen aandelenkoersen wanneer de markt aantrekt. De koers van anticyclische aandelen beweegt juist in tegenovergestelde richting. Wanneer de economie richting hoogconjunctuur gaat, dalen de koersen van anticyclische aandelen.

Voorbeelden anticyclische aandelen

Hoe kan het dat deze aandelen tegen de economische tendens in bewegen? We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Anticyclische aandelen komen bijvoorbeeld vaak uit de uitzendbranche. Wanneer de economie krimpt en de markt onzeker is, nemen bedrijven vaak minder vast personeel in dienst. Uitzendbureaus worden daardoor populair. 

Wanneer de economie weer aantrekt, nemen bedrijven weer meer mensen vast in dienst. Uitzendbureaus zijn dan minder in trek, waardoor de koersen van deze aandelen dalen. 

Defensieve aandelen worden vaak ook als anticyclisch beschouwd. Dit zijn stabiele aandelen met een relatief hoge dividenduitkering en een lage volatiliteit


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.