Wat zijn anticyclische aandelen?

Wat zijn anticyclische aandelen?

Er zijn duizenden verschillende aandelen beschikbaar om in te beleggen. Je kunt deze aandelen onderverdelen in verschillende categorieën. Denk bijvoorbeeld aan waarde-aandelen en groeiaandelen, of aan ondergewaardeerde en overgewaardeerde aandelen. We kunnen ook een onderscheid maken tussen cyclische en anticyclische aandelen. In dit artikel richten we ons op anticyclische aandelen. 

Meer weten over verschillende soorten aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Definitie anticyclische aandelen

Anticyclische aandelen zijn aandelen die tegen de marktbeweging in gaan. De marktbeweging wordt weergegeven in de conjunctuurgolf. Wanneer de economie aantrekt beweegt de markt richting hoogconjunctuur. 

Over het algemeen stijgen aandelenkoersen wanneer de markt aantrekt. De koers van anticyclische aandelen beweegt juist in tegenovergestelde richting. Wanneer de economie richting hoogconjunctuur gaat, dalen de koersen van anticyclische aandelen.

Voorbeelden anticyclische aandelen

Hoe kan het dat deze aandelen tegen de economische tendens in bewegen? We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Anticyclische aandelen komen bijvoorbeeld vaak uit de uitzendbranche. Wanneer de economie krimpt en de markt onzeker is, nemen bedrijven vaak minder vast personeel in dienst. Uitzendbureaus worden daardoor populair. 

Wanneer de economie weer aantrekt, nemen bedrijven weer meer mensen vast in dienst. Uitzendbureaus zijn dan minder in trek, waardoor de koersen van deze aandelen dalen. 

Defensieve aandelen worden vaak ook als anticyclisch beschouwd. Dit zijn stabiele aandelen met een relatief hoge dividenduitkering en een lage volatiliteit


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.