Wanneer kun je het beste aandelen kopen?

Wanneer kun je het beste aandelen kopen?

Wanneer je aandelen gaat kopen, wil je dit natuurlijk wel op het goede moment doen. Staan de koersen niet te hoog? Wanneer is het dieptepunt bereikt? Wat als de koersen morgen nog wat lager zijn? Het kiezen van het juiste instapmoment kan je flink bezighouden. 

In dit blog vertellen we je wat het beste moment is om aandelen te kopen.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

De markt timen is onmogelijk

Laten we meteen met de deur in huis vallen: het timen van de markt is vrijwel onmogelijk. Niemand weet wanneer de aandelenkoersen hun laagste punt hebben bereikt. Niemand weet wanneer de koersen gaan stijgen. 

Op de korte termijn zijn koersen namelijk erg volatiel. De koersbewegingen zijn dan bijna willekeurig. Het is daarom praktisch onmogelijk om de markt te timen. 

Het komt er dus op neer dat wanneer je wacht op het beste moment om aandelen te kopen, je eeuwig kunt blijven wachten. En terwijl je wacht op het beste moment, loop je mogelijk een hoop rendement mis. Hoe kun je dit voorkomen?

Periodiek aandelen aankopen

Een handige strategie wanneer je aandelen wilt kopen, is periodiek beleggen. Hierbij koop je periodiek, bijvoorbeeld elke maand of elk kwartaal, voor een vast bedrag aandelen. Zo hoef je je niet druk te maken over wanneer je aandelen moet kopen. 

Op deze manier verlaag je ook het risico dat je net het verkeerde instapmoment hebt gekozen. De ene maand kun je zijn ingestapt bij relatief hoge koersen, de andere maand kunnen de koersen relatief laag staan. Door het instapmoment te spreiden, wordt de aankoopprijs van je aandelen dus gemiddeld

Ook zorgt periodiek beleggen ervoor dat je niet in één keer een groot bedrag hoeft te missen. Je kunt elke maand een kleiner bedrag inleggen en zo je aandelenportefeuille uitbreiden. Tegelijkertijd profiteer je al vanaf je eerste inleg van mogelijk rendement.

“The time to buy is when there’s blood in the streets” - Baron Rothschild

Aandelen bijkopen bij lage koersen

Het is dus duidelijk geworden dat je de markt niet kunt timen. Je kunt wel, bijvoorbeeld naast je periodieke beleggingen, inspringen op marktomstandigheden

Zo kun je ervoor kiezen om aandelen bij te kopen wanneer aandelenkoersen laag staan. Aandelen zijn dan namelijk relatief goedkoop. Zo zei Warren Buffett eens: “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful”. 

Hiermee bedoelde hij dat het verstandig is om juist aandelen te kopen wanneer anderen deze verkopen, dus wanneer de koersen laag zijn, en andersom. Door aandelen te kopen wanneer de koersen laag staan, kun je mogelijk profiteren van het herstel en rendement behalen. 

Ook kun je op zoek gaan naar ondergewaardeerde aandelen. Bij ondergewaardeerde aandelen is de beurskoers lager dan de werkelijke waarde. De werkelijke waarde wordt ook wel de intrinsieke waarde genoemd. Doordat het aandeel ondergewaardeerd is, kun je het nog relatief goedkoop aankopen. 

Wat is het beste moment om aandelen te kopen?

Eigenlijk is het beste moment om aandelen te kopen, nu. We zijn erachter dat dé beste dag om aandelen te kopen niet bestaat. Ook aan de hand van de koersen kun je niet weten wanneer deze een hoogte- of dieptepunt hebben bereikt. 

Wanneer je het geld hebt en wilt investeren in aandelen, kun je het beste gewoon beginnen

Twijfel je over hoe en in welke aandelen je moet beleggen? Dan kan een vermogensbeheerder je helpen. Een vermogensbeheerder belegt je vermogen voor jou, aan de hand van het door jou gekozen risicoprofiel. Zo hoef je je zelf niet druk te maken over het juiste instapmoment en over in welke aandelen je wilt beleggen. 

Wil je weten hoe Axento Vermogensbeheer je kan helpen bij beleggen? Vraag dan vrijblijvend onze brochure aan. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.