Waarom het risicoprofiel bij beleggen zo belangrijk is

Mannetje die pijl houdt naar low risk op een schaal van laag naar hoog risico.

Starten met beleggen vereist een goede voorbereiding. Een belangrijk element in die voorbereiding is het risicoprofiel. Het risicoprofiel – ook wel beleggingsprofiel genoemd – bepaalt namelijk voor het grootste gedeelte wat je toekomstige beleggingsresultaat gaat worden.

Meer lezen over het risicoprofiel bij beleggen?

Klik hier voor meer informatie over de verschillende risicoprofielen bij beleggen.

Wat is een risicoprofiel?

Het risicoprofiel is een afspraak met je vermogensbeheerder over hoe je geld wordt belegd. Zo ligt in het risicoprofiel vast hoeveel er mag worden belegd in verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties. Ook geeft het risicoprofiel een indicatie van het verwachte risico en rendement dat je gaat lopen met je beleggingen.

 

Vaak hanteert een vermogensbeheerder 3 of 5 soorten risicoprofielen die variëren van zeer defensief tot zeer offensief. In een defensief risicoprofiel ligt de nadruk op risicomijdende beleggingen. In een offensief risicoprofiel wordt meer risico genomen. De kans op grote koersschommelingen is in een offensief risicoprofiel een stuk groter. Zowel positief als negatief.

Waarom is het risicoprofiel zo belangrijk?

Veel beleggers weten niet dat de verdeling van je vermogen over verschillende beleggingscategorieën cruciaal is. Deze verdeling bepaald namelijk voor tachtig procent wat je toekomstige risico en rendement gaat worden. De verdeling over beleggingscategorieën is vastgelegd in je risicoprofiel.

Stel dat je voor je pensioen spaart, dan wil je natuurlijk niet dat er veel risico wordt genomen met je geld. Je kunt dan beter volgens een defensief risicoprofiel beleggen. Heb je een lange beleggingshorizon en beleg je maar met een deel van je vrij beschikbaar vermogen? Dan kun je meer risico nemen en offensiever beleggen.

Hoe wordt het risicoprofiel bepaald?

Het risicoprofiel komt meestal tot stand op basis van uw antwoorden op een vragenlijst en/of een persoonlijke inventarisatie. Aan de hand van vragen over uw beleggingsdoelstelling, financiële situatie, risicobereidheid en kennis en ervaring, wordt bepaald hoeveel risico u wilt en kunt nemen. Uiteindelijk kiest u dan – samen met uw adviseur – een risicoprofiel dat aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.