Wat is een All-time high?

Wat is een All-time high?

Over een ‘All time high’ wordt gesproken wanneer een beursindex een historisch hoogtepunt heeft bereikt. De term All time High wordt door de media vaak aangegrepen wanneer een aandelenindex (zoals de Amerikaanse S&P500) tot een niveau is gestegen dat in het verleden nog nooit is bereikt.

Alles weten over de beurs

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Zijn 'All-time highs' bijzonder?

Aangezien aandelenkoersen historisch gezien een stijgende trend laten zien, zijn ‘All time Highs’ eigenlijk helemaal niet zo bijzonder. Dit wordt het best duidelijk met behulp van een grafisch voorbeeld.

Onderstaand is de koersontwikkeling van de S&P500 index te zien vanaf het jaar 1995 (blauwe lijngrafiek). De oranje lijn laat historische ‘All time highs’ zien. Afgerond op hele euro’s tellen we tussen het jaar 1995 en november 2019 maar liefst 391 historische hoogtepunten!

Overigens is het belangrijk om onderstaande koersontwikkeling niet te verwarren met rendementsontwikkeling (dividenduitkeringen zijn hierin bijvoorbeeld niet opgenomen).

Thomson Reuters | Refinitiv

Zijn 'All-time highs' slecht nieuws?

Hoewel veel beleggers nerveus worden wanneer gesproken wordt over All time Highs, zegt de hoogte van de indexkoers eigenlijk niets over hoe duur aandelen zijn. Verwar dus niet de prijs van een aandeel met de waardering! Een aantal bekende manieren om de waardering te beoordelen zijn:

Verwachte koers/winstverhouding

In onderstaande grafiek wordt dezelfde S&P500 index grafiek getoond, alleen dit keer ten opzichte van de verwachte koers/winstverhouding. Te zien is dat – ondanks de sterk oplopende koersen – deze koers-winstverhouding stabiel blijft. Dit houdt in dat de winstverwachtingen net zo sterk zijn gestegen als de aandelenkoersen.

Thomson Reuters | Refinitiv

* De getoonde verwachte koers/winst verhouding van 17 is in lijn met het historisch gemiddelde van ca. 16, gemeten over een periode van ruim 100 jaar.

Laat je niet afschrikken

In dit voorbeeld stijgt de prijs, maar blijft de waardering aantrekkelijk. Het is onverstandig om je aan- en verkoopbeslissingen te baseren op alleen de hoogte van het koersniveau. Laat je dus niet zomaar afschrikken door mediaberichten over All time highs!

Bekijk video Wat is een All-time high?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.