vinger op een groene toets waarop staat 'Effecient market hypothese'

Wat is de efficiënte markthypothese?

Over de financiële markten zijn veel theorieën geschreven. Een bekende economische theorie gaat over de Kondratieffgolf. Verder is er ook nog de Random Walk theorie en de moderne portefeuilletheorie. 

In dit artikel duiken we in de theorie achter de efficiënte markthypothese. Zo zullen we uitleggen wat de efficiënte markthypothese is en in welke vormen deze theorie voorkomt. 

Meer weten over de economie?

Klik hier voor meer informatie over economische termen met betrekking tot beleggen.

Uitleg van de efficiënte markthypothese

De efficiënte markthypothese (EMH) is een economische theorie ontwikkeld door Eugene Farma. Hij stelt dat alle beschikbare informatie over een aandeel is verwerkt in de koers. Hierdoor is een aandeel nooit overgewaardeerd of ondergewaardeerd. 

De theorie stelt dus dat ieder aandeel een eerlijke prijs heeft. Hierdoor is het voor beleggers niet mogelijk om de markt te verslaan. 

De efficiënte markthypothese komt voor in drie vormen:

  • Sterk
  • Semi-sterk
  • Zwak

We zullen hieronder de drie vormen over deze theorie toelichten. 

De sterke efficiënte markthypothese

Volgens de sterke EMH is niemand in staat om bovengemiddelde rendementen te behalen. De theorie gaat ervan uit dat zowel openbare als niet direct verkrijgbare informatie meteen in de koers verwerkt wordt. Zelfs wanneer iemand voorkennis heeft, wordt dit meteen in de prijs verwerkt, omdat beleggers meteen handelen wanneer zij informatie binnenkrijgen. De koers past zich dan gelijk aan. 

In Nederland is handelen met voorkennis verboden door de AFM. Hierdoor is niet-openbare informatie niet doorgewerkt in de actuele koers. We zouden daarom kunnen zeggen dat de sterke vorm van de efficiënte markt theorie achterhaald is.

De semi-sterke efficiënte markthypothese

De semi-sterke EMH stelt dat nieuwe informatie wel automatisch in de koersen wordt verwerkt, maar niet meteen. Bij de openbaring van nieuwe informatie zal de koers zich binnen enkele minuten aanpassen. Doordat de informatie willekeurig wordt verwerkt, kunnen beleggers hier niet op inspelen. Ook in deze theorie kan de markt dus niet verslagen worden. 

De zwakke efficiënte markthypothese

Tot slot is er nog de zwakke EMH. Deze theorie gaat ervan uit dat je de markt niet kunt verslaan door te kijken naar historische informatie. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat alle historische informatie is verwerkt in de koers. 

Fundamentele analyse kan wel zorgen voor hogere rendementen dan de markt volgens de zwakke EMH. Dat komt doordat niet alle informatie door iedereen op dezelfde manier wordt verwerkt. Hierdoor kan er toch onder- of overwaardering ontstaan.

Toch blijft men er bij deze theorie vanuit gaan dat de actuele prijs de juiste is. 

Toelichting efficiënte markthypothese

De meningen over de efficiënte markthypothese zijn verdeeld. De meeste beleggers zien er wel een gedeeltelijke waarheid in. Vooral passieve beleggers geloven dat je inderdaad de markt niet kunt verslaan. 

Maar met de toelichting van de EMH zijn veel beleggers het oneens. Zo geloven zij niet dat alle beleggingen altijd juist geprijsd zijn. Beurscrises in de afgelopen jaren hebben laten zien dat aandelen wel degelijk overgewaardeerd kunnen zijn. 

Deze theorie kan dus niet als waarheid worden aangenomen, maar het bevat wel elementen die lijken te kloppen. Elke belegger heeft een ander standpunt ten opzichte van de efficiënte markthypothese.  


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.