De moderne portefeuille theorie

De moderne portefeuille theorie

Er bestaan veel verschillende beleggingstheoriën. Zo is er de random-walk theorie, de dow theorie en de core-satellite strategie.

In dit artikel gaan we in op de moderne portefeuilletheorie. Deze theorie is ontwikkeld door Harry Markowitz. 

Wat is de moderne portefeuille theorie?

De moderne portefeuilletheorie (MPT) is tegenwoordig de basis van veel beleggingsportefeuilles. De moderne portefeuilletheorie probeert de rendement/risico-verhouding te optimaliseren. Dat houdt in dat wordt geprobeerd om een zo hoog mogelijk rendement te behalen gegeven een bepaald risiconiveau. 

De invulling van een portefeuille

Om een optimale rendement/risico-verhouding te realiseren is spreiding enorm belangrijk. Zo is het volgens de MPT belangrijk om zowel aandelen als obligaties in je portefeuille te hebben. 

Dat komt door de verschillende eigenschappen van aandelen en obligaties. Over het algemeen behalen aandelen een hoger rendement dan obligaties. Daar staat tegenover dat obligaties minder risico met zich mee brengen. Door obligaties toe te voegen aan de portefeuille, verlaag je dus het risico. 

Ook kunnen aandelenkoersen en obligatiekoersen tegenovergesteld van elkaar bewegen. Wanneer je beide producten in je portefeuille hebt, kun je daardoor probgeren je verliezen beperken wanneer de aandelenkoersen dalen. 

Niet alleen spreiden over aandelen en obligaties blijkt belangrijk volgens de MPT. Ook spreiden over verschillende soorten aandelen is belangrijk. Beleg bijvoorbeeld in groeiaandelen, maar ook in waardeaandelen. Koop cyclische-aandelen én niet-cyclische aandelen. Zo verlaag je de kans dat je grote verliezen lijdt. 

Het verwachte rendement bij de moderne portefeuilletheorie

Het verwachte rendement van een beleggingsportefeuille wordt berekend met het gewogen gemiddelde. We nemen een fictieve portefeuille als voorbeeld. Stel je voor dat hierin 50% aandelen, 25% bedrijfsobligaties en 25% staatsobligaties zitten. 

De aandelen kennen bijvoorbeeld een jaarlijks gemiddeld rendement van 10%. Staatsobligaties 3% en bedrijfsobligaties 4,5%. De berekening van het verwachte jaarlijkse rendement ziet er dan als volgt uit:

Verwacht rendement = (0,5 * 0,10) + (0,25 * 0,03) + (0,25 * 0,045) = 6,88%

Let op: De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.