Rendement-op-rendement is het achtste wereldwonder

Rendement-op-rendement is het achtste wereldwonder

Albert Einstein zei het al: rendement-op-rendement is het achtste wereldwonder. Door dit sneeuwbaleffect kan je vermogen exponentieel toenemen. In deze blog leggen we uit hoe je hiervan kunt profiteren.

Door het rendement-op-rendement effect zit in de kracht van herhaling. Het rendement dat je over een bepaald bedrag ontvangt, levert in de daaropvolgende jaren zelf ook weer rendement op. Om dit effect goed uit te leggen, gebruiken we hieronder een rekenvoorbeeld.

Meer Axento blogs

Lees hier meer blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Rekenvoorbeeld

Stel: je belegt met €10.000,- gedurende 10 jaar en haalt elk jaar 6% rendement met je beleggingen. Je zou verwachten dat je dan elk jaar €600,- ontvangt, namelijk 6% van €10.000,-. In totaal zou je naar 10 jaar dus €6.000,- aan rendement opstrijken. Zeker niet slecht. Maar dat is nog niet alles.

In bovenstaande berekening is geen rekening gehouden met het rendement-op-rendement effect. Over het behaalde rendement ontvang je in de daaropvolgende jaren ook weer 6%. Reken je dat door, dan is het uiteindelijke resultaat niet €6.000,- maar €7.900,-! Het rendement-op-rendement effect brengt je dus €1.900,- extra.

Let wel, in dit voorbeeld is geen rekening gehouden met het risico van beleggen en de kosten. Uiteraard is het rendement van beleggen niet gegarandeerd. Je loopt met beleggen natuurlijk risico waardoor het resultaat hoger of lager uit kan vallen.

Rendement en looptijd

De hoogte van je inleg is natuurlijk bepalend voor de uiteindelijke opbrengst, maar het rendementspercentage en de looptijd zijn nog veel doorslaggevender. Haal je in bovenstaand rekenvoordeel slechts 3% rendement, dan is het extra rendement €440,- in plaats van €1.900,-. Maar belegt je 20 jaar in plaats van 10 jaar, dan loopt het extra rendement op van €1.900.- tot ruim €10.000,-. 

Hoe nu te profiteren

Start met beleggen en heb geduld. Dat is het simpele antwoord. Maar met beleggen loop je risico’s.

Beleggen is niet hetzelfde als sparen. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.