Wat is het gemiddelde inkomen in Nederland?

Stapeltjes munten van laag naar hoog met blokjes met het woord 'SALARY' erop.

De meeste Nederlanders kijken uit naar het moment waarop hun salaris weer wordt gestort. Je wilt er natuurlijk ook zeker van zijn dat je goed wordt beloond voor wat jij doet. Daarom bespreken wij het gemiddeld inkomen in Nederland per maand. We maken hierbij onderscheid tussen het gemiddeld netto inkomen, gemiddeld bruto inkomen en bespreken alles per leeftijdscategorie.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wat is het modaal inkomen in Nederland?

Modaal en gemiddeld zijn niet hetzelfde. Het gemiddelde bereken je door alle getallen bij elkaar op te tellen en deze vervolgens door het aantal getallen te delen. In dit geval: het inkomen van alle Nederlanders, gedeeld door het aantal werkende Nederlanders.

Modaal is het cijfer dat het meeste voorkomt. Het modaal inkomen is dus het meest voorkomende inkomen. In 2022 ligt dat in Nederland op €38.000 per jaar (bruto). Dit is inclusief vakantiegeld. 

Het is vaak handig om het gemiddelde inkomen en het modaal inkomen naast elkaar te leggen, omdat een aantal uitschieters het gemiddelde soms flink omhoog kan brengen.

Het modaal inkomen is de afgelopen jaren gestegen (in 2012 was het modaal inkomen nog €33.000), maar door inflatie is het leven ook een stuk duurder geworden. 

Wat is het gemiddeld inkomen per leeftijd in Nederland?

Je inkomen is onder andere afhankelijk van je functie en je opleiding, maar ook van je ervaring. Hierdoor zien we dat je op latere leeftijd vaak meer verdient dan wanneer je net begint.

Leeftijdsgroep Gemiddeld inkomen per maand (netto) Gemiddeld inkomen per jaar (netto)
Tot 25 jaar €1.083 €13.000
25 tot 35 jaar €2.292 €27.500
35 tot 45 jaar €2.550 €30.600
45 tot 55 jaar €2.800 €33.600
55 tot 65 jaar €2.825 €33.900
65 tot 75 jaar €2.425 €29.100
75 jaar en ouder €2.292 €24.500
Bron: CBS (cijfers uit 2019)

Deze cijfers zijn niet in alle gevallen representatief: het inkomen voor mensen tot 25 jaar lijkt zo wel erg laag, maar dat komt omdat ook echt alle leeftijden hieronder worden meegerekend. In Nederland is dat vanaf 12 jaar. 

Ook zijn deze getallen het gemiddelde van alle mensen. Er wordt dus geen rekening gehouden met functies of opleidingen. Het gemiddelde inkomen van de leeftijdsgroepen tussen 25 en 65 jaar is gemiddeld €2530,67 per maand (netto) en €29.866,67 per jaar (netto). 

Benieuwd naar hoeveel spaargeld men gemiddeld heeft? Lees dan eens onze blog: Hoeveel spaargeld heeft men gemiddeld?

Meer inkomen genereren?

Wil je meer (passief) inkomen genereren? Dat kan op verschillende manieren. Je kunt natuurlijk gaan sparen om een financiële buffer op te bouwen, maar wil je je vermogen laten groeien, dan is beleggen vaak een beter alternatief. 

Met beleggen loop je meer risico dan met sparen, maar het verwachte rendement is ook een stuk hoger. Met sparen teer je namelijk in op je vermogen: door inflatie wordt je geld langzamerhand steeds minder waard. 

Het is natuurlijk belangrijk om eerst schulden af te lossen en een buffer op te bouwen, maar heb je daarnaast geld dat je de komende tijd niet nodig hebt? Dan kun je eens kijken naar beleggen. Je kunt zelf aandelen en obligaties kopen, maar dan is het wel belangrijk dat je verstand van zaken hebt.

Een andere optie is het beleggen uitbesteden bij een vermogensbeheerder. Hier kies je samen met de beheerder je risicoprofiel (aan de hand van jouw persoonlijke situatie en beleggingsdoelen) en heb je er verder geen omkijken naar.

Beleggen bij Axento vermogensbeheer

Besteed je het beleggen liever uit bij een professionele partij zodat je er zelf geen omkijken naar hebt? Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld professioneel laten beleggen vanaf €7.500,-. Wij beheren op dit moment ruim 425 miljoen euro. We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid

Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind.

Ben je benieuwd wat Axento voor jou kan betekenen? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op. 

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening. 

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.