Zakenman met papieren van Severance Agreement in hand

De uitkering van een gouden handdruk

Een gouden handdruk is een begrip dat soms opduikt in nieuwsberichten. Hierbij gaat het vaak over bestuurders van bedrijven die een torenhoge vergoeding ontvangen wanneer zij ontslagen worden.

Maar wat is een gouden handdruk eigenlijk? In dit artikel gaan we in op het verkrijgen, de uitkering en de belasting van een gouden handdruk. 

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wat is de gouden handdruk?

Een gouden handdruk is een vergoeding die iemand kan krijgen wanneer hij wordt ontslagen. Zeker niet iedereen ontvangt een gouden handdruk bij ontslag. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Zo ontvang je over het algemeen geen gouden handdruk als je:

  • Arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd
  • Wordt ontslagen binnen je proeftijd
  • Zelf ontslag neemt
  • Het betreffende bedrijf failliet is gegaan
  • De pensoenleeftijd bereikt


De handdruk is een financiële compensatie voor de inkomensterugval waar iemand mee te maken krijgt. Na het ontslag bij de werkgever kun je een WW-uitkering ontvangen. De hoogte van deze uitkering is niet afhankelijk van de gouden handdruk. 

De hoogte van de gouden handdruk verschilt per geval. Vaak wordt dit onderling afgehandeld. Het kan ook voorkomen dat een rechter moet bepalen over de hoogte van de vergoeding. 

Het laten uitkeren van de gouden handdruk

Vanaf 2014 gelden er nieuwe regels voor de gouden handdruk. De vergoeding moet tegenwoordig in één keer worden uitgekeerd. Het wordt beschouwd als inkomen. Daarom moet je over de vergoeding inkomstenbelasting betalen in box 1. 

Het direct uitkeren van een gouden handdruk brengt nadelen met zich mee. Doordat een gouden handdruk meestal een hoge uitkering betreft, wordt deze in de hoogste schijf belast. 

Wil je niet zoveel belasting betalen over je vergoeding? Dan zijn er een aantal mogelijkheden. Je kunt je jaarruimte of reserveringsruimte gaan benutten. Je kunt dan met belastingvoordelen pensioen opbouwen. Bijvoorbeeld via Pensioenbeleggen bij Axento.

Daarnaast kun je de vergoeding gebruiken voor opleidingen, om je te laten omscholen. Gebruik je het geld daarvoor, dan hoef je er geen belasting over te betalen. 

Als laatste kun je ook besparen op de belasting door te middelen over drie jaar. Deze regeling kan er voor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Belastingdienst. 

Vóór 2014 was het mogelijk de handdruk onder te brengen in een stamrecht BV of gouden handdruk rekening. Hiermee kon de gouden handdruk periodiek worden uitgekeerd. Door de periodieke uitkering werd belasting uitgesteld en werd het in een lagere schijf belast. Dit is nu niet meer mogelijk. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.