Leuke spaardoelen: 6 tips!

Leuke spaardoelen: 6 tips!

Sparen kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk om te doen. Doelloos sparen kan gaan vervelen, daarom kun je voor jezelf spaardoelen opstellen zodat je weet waarvoor je spaart. Zo wordt het sparen een stuk leuker en houd je het langer vol!

In dit artikel bespreken we spaardoelen waardoor het sparen voor jou makkelijker kan worden.  

Alles weten over sparen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Financiële buffer

Dit is het belangrijkste spaardoel van allemaal: de buffer. Het is belangrijk om te allen tijde een spaarbuffer aan te houden voor onverwachte uitgaven. Denk hierbij aan een nieuwe wasmachine of tv. Je kunt hier een apart potje voor maken op je spaarrekening, dan zie je direct of je buffer groot genoeg is. 

Woning

Een huis kopen en onderhouden kost veel geld. Het grootste deel kun je financieren met de hypotheek, maar je hebt daarnaast nog flink wat eigen geld nodig voor zaken als de makelaarskosten, notariskosten of de overdrachtskosten. Verder kun je sparen voor een verbouwing of nieuwe meubels.

Vakantie

Een vakantie is voor veel mensen iets om naar uit te kijken. Wanneer je geld apart zet voor een vakantie zul je dat leuker vinden dan wanneer je geen concreet doel hebt of voor een buffer moet sparen.

Sparen voor je kind of kleinkind

De studie van je kind is een grote kostenpost. Het is daarom verstandig om op tijd te beginnen met sparen, zodat je kind later niet met een grote schuld komt te zitten. Dit kun je uiteraard ook voor je kleinkind doen. 

Zowel ouders als grootouders mogen jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Kijk voor meer informatie over de verschillende vrijstellingen op de website van de Belastingdienst

Beleggen

Wanneer je spaart voor een potje voor later is het soms lastig omdat vol te houden, het is namelijk geen concreet spaardoel waar je naar toe kunt leven. 

Als je het geld toch pas over tientallen jaren nodig hebt, kan het lonen om te beleggen in plaats van te sparen. Met beleggen loop je risico's, maar in ruil daarvoor mag je een hoger rendement verwachten dan op de spaarrekening.

Vooral zelf beleggen is voor veel mensen leuker dan sparen. Je bent dan zelf bezig met het selecteren van aandelen en obligaties.

Niet iedereen is echter geschikt om zelf te beleggen. Sommige mensen vinden het te spannend, anderen hebben er simpelweg geen tijd voor. Dan is beleggen bij een vermogensbeheerder een uitkomst. Je kiest samen met de beheerder hoeveel risico je wilt lopen en verder heb je geen omkijken naar het beleggen.

Pensioen

Waar een goed pensioen vroeger bijna vanzelfsprekend was, is dat nu niet meer aan de orde. Het wordt steeds belangrijker om zelf (extra) pensioen op te bouwen en het is belangrijk om daar op tijd mee te beginnen. Ben je zzp'er? Dan is het zelfs noodzakelijk om zelf pensioen op te bouwen. 

Je kunt pensioen opbouwen door te sparen of door te beleggen. Sparen is veilig, maar je vermogen kan niet groeien. Daarnaast wordt de waarde van je spaargeld door de lage spaarrente gecombineerd met inflatie, steeds minder waard.

Een alternatief is beleggen voor je pensioen. Dit kun je doen op een gewone beleggingsrekening, of op een lijfrenterekening. Wil je meer weten over pensioenbeleggen bij Axento? Neem dan eens een kijkje op onze pensioenpagina 

Beleggen in plaats van sparen

Sparen is leuk wanneer je er een concreet (korte termijn) doel voor hebt zoals een vakantie, maar wanneer je niet per se voor een vakantie of verbouwing spaart, kan het lonen om te gaan beleggen. Je ontvangt namelijk geen rente meer op de spaarrekening en door de hoge inflatie van tegenwoordig wordt je spaargeld steeds minder waard.

Een goed alternatief is beleggen. Het is hierbij wel belangrijk dat je eerst een buffer hebt opgebouwd, zodat je niet in de financiële problemen komt wanneer bijvoorbeeld je wasmachine kapot gaat. 

Met beleggen kun je de waarde van je vermogen behouden of zelfs zien groeien, vooral wanneer je belegt voor een langere periode. Zo profiteer je namelijk van het rendement-op-rendement effect en kan je vermogen exponentieel groeien.

Aan beleggen zijn wel kosten en risico’s verbonden. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst.

Beleggen bij Axento vermogensbeheer

Je kunt zelf gaan beleggen of je kunt kiezen om het beleggen uit te besteden. Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld professioneel laten beleggen vanaf €7.500,-. Samen kijken we welk risicoprofiel voor jou geschikt is: defensief, neutraal, offensief of zeer offensief. Vervolgens gaan wij je geld voor je beleggen. 

We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Zo beleggen we je vermogen duurzaam én goed gespreid. Daarnaast ligt onze focus op vermogensgroei op de lange termijn.

Wil je meer weten over geld laten beleggen bij Axento? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op. 
 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.