Sparen én beleggen: waarom kiezen?

Sparen én beleggen: waarom kiezen?

Veel mensen die al sparen maar nog niet beleggen denken misschien dat zij een keuze moeten maken tussen sparen of beleggen. Maar je hoeft deze keuze helemaal niet te maken. Sparen én beleggen biedt juist een hoop voordelen. In deze blog bespreken we waarom sparen en beleggen een goede combinatie is.

Alles weten over sparen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Sparen is noodzakelijk

Het hebben van een financiële buffer is noodzakelijk. Wanneer je met onvoorziene uitgaven te maken krijgt, kom je zo niet in de financiële problemen. Op de website van het Nibud kun je gemakkelijk berekenen hoe groot jouw buffer moet zijn.

Je kunt sparen door je geld simpelweg in een oude sok te stoppen, maar dat brengt onnodige risico’s met zich mee (denk aan brand of diefstal). Daarom zetten veel mensen hun spaargeld op een spaarrekening bij de bank. Dit biedt veiligheid, want mocht de bank failliet gaan dan is jouw spaargeld beschermd via het depositogarantiestelsel. Op deze manier is jouw spaargeld tot een ton per rekeninghouder gegarandeerd.

Sparen heeft één belangrijk nadeel: de spaarrente is laag (op dit moment maximaal 1,7% bij Nederlandse grootbanken) en bij hogere bedragen (vaak vanaf €100.000,-) vaak nog lager. Je geld wordt dus niet meer waard en neemt door inflatie zelfs in waarde af.

Beleggen om je vermogen te laten groeien

Met sparen kun je je vermogen dus niet laten groeien. Met beleggen kan dat wél. Met beleggen kun je rendement maken. In ruil hiervoor loop je wel meer risico’s dan bij sparen.

Je kunt deze risico’s beperken door je vermogen goed te spreiden. Dit betekent dat je niet al je geld in één aandeel investeert, maar in meerdere beleggingen. Door in ETF’s of beleggingsfondsen te beleggen is je vermogen automatisch goed gespreid.

Mensen die verwachten snel rijk te worden met beleggen hebben het mis: beleggen doe je voor de lange termijn. Door voor de lange termijn te beleggen verhoog je de kans op een mooi rendement aanzienlijk: de goede beursjaren kunnen de slechtere beursjaren opvangen en je profiteert van het rendement-op-rendement effect.

Sparen én beleggen

Voordat je gaat beleggen is het dus belangrijk om eerst een financiële buffer te hebben. Heb je je schulden afgelost en beschik je over een financiële buffer, dan kun je gaan starten met beleggen.

Je kunt dit zelf doen of je kunt het uitbesteden bij een vermogensbeheerder. Veel mensen denken dat je voor beleggen uitbesteden over veel vermogen moet beschikken, maar bij veel vermogensbeheerders is dat tegenwoordig niet meer het geval. Je kunt bij veel vermogensbeheerders ook periodiek beleggen. Zo kun je bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal een bepaald bedrag beleggen. Wil je meer weten over de voordelen van periodiek beleggen? Lees dan eens ons artikel: Automatisch periodiek beleggen, hoe werkt dat?

Beleggen blijft voor veel mensen een spannende gedachte. Wat als ik mijn geld kwijtraak? Wat als de beurs inklapt? Dan is het een optie om te beleggen en te blijven sparen. Zou je normaal gesproken €200 euro per maand sparen? Dan kun je erover na gaan denken om €100 euro te blijven sparen en €100 euro te gaan beleggen. Zo profiteer je van het verwachte rendement van beleggen en de veiligheid van sparen.

Beleggen uitbesteden bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento hebben we periodiek beleggen heel eenvoudig gemaakt. Je kunt bij ons beginnen met beleggen vanaf €7.500. Vervolgens kun je bijvoorbeeld elke maand, of zelfs elke week, geld naar je beleggingsrekening overboeken.

Eén keer per week beleggen wij de bijstortingen mee met de rest van je portefeuille, zonder transactiekosten. Axento belegt je ingelegde vermogen in duurzame ETF’s en beleggingsfondsen. Zo heb je er zelf geen omkijken naar én kun je goedkoop periodiek beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen.

Meer weten? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.