Beginnen met beleggen: Stappenplan en Tips

Beginnen met beleggen: Stappenplan en Tips

U overweegt om te starten met beleggen. Waarschijnlijk heeft u dan een aantal vragen, zoals: Wanneer kan ik beginnen, hoe moet ik beleggen en moet ik nu instappen?  In dit artikel gaan we in op de belangrijkste zaken die u moet weten. Zo maakt u als beginnende belegger een vliegende start.

Meer Axento blogs

Lees hier meer blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Stap 1: Wanneer kan ik beleggen?

In principe kan iedereen starten met beleggen. Echter, er zijn wel een soort van spelregels. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om te beleggen met geleend geld. Axento heeft voor beginnende beleggers vijf voorwaarden opgesteld. Voldoet uw persoonlijke situatie hieraan, dan past beleggen wellicht bij u.

Stap 2: Manier van beleggen

Stel dat u wilt beginnen met beleggen. Bepaal dan eerst hoe u wilt gaan beleggen. Er bestaan grofweg drie verschillende beleggingsvormen:

•    Zelf beleggen op de beurs
•    Beleggen met hulp van een adviseur
•    Laten beleggen door een vermogensbeheerder

Om zelf, of met een adviseur te beleggen, heeft u kennis en ervaring van beleggen nodig. Heeft u onvoldoende kennis van zaken? Dan is de kans op verkeerde beslissingen groot. Ook als u samen met een adviseur gaat beleggen, speelt dit een rol. U blijft namelijk zelf verantwoordelijk voor de beleggingsbeslissingen.

Een vermogensbeheerder is een professionele partij die uw vermogen beheert. Uw vermogen wordt belegd aan de hand van vooraf gemaakte afspraken. Dit zijn bijvoorbeeld afspraken over hoeveel risico u wilt en kunt lopen. Vermogensbeheer wordt aangeboden door banken, zelfstandige vermogensbeheerders en tegenwoordig ook online. Een vermogensbeheerder is met name geschikt indien u zelf de tijd of kennis mist om te beleggen.

Stap 3: Met hoeveel geld kan ik beginnen?

Het is een misvatting dat u alleen kunt beleggen als je zeer vermogend bent. U kunt zelf eenvoudig een beleggingsrekening openen, waarop u met elk gewenst bedrag kunt gaan beleggen. Echter, omdat er ook kosten verbonden zijn aan beleggen, kunt u beter beginnen als je een paar duizend euro hebt opgespaard. Er zijn online vermogensbeheerders waar u vanaf 10 of 20 duizend euro kunt beginnen. U kunt ook kiezen voor een vermogensbeheerder die u persoonlijk begeleid. Meestal is het instapbedrag dan wel hoger.

Stap 4: Moet ik nu instappen?

Wat is het juiste moment om in te stappen? Veel beleggers vragen zich dit af. Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel. Het perfecte instapmoment bestaat niet en is vooraf niet te voorspellen. Daarom is het veel verstandiger om te beginnen zodra u hiervoor de middelen heeft.

Een paar handige tips

  • Eén van de basisprincipes van beleggen is spreiding. Het is een eenvoudige manier om je risico te verlagen, zonder dat je rendement afneemt.
  • Besteed je beleggen uit? Dan is de bepaling van je risicoprofiel essentieel. Het risicoprofiel is namelijk bepalend voor het risico en verwachte rendement.
  • Voorkom dat je rendement misloopt door veel gemaakte beginnersfouten.

Onthoud dat beleggen kosten en risico's met zich meebrengt.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.