Wat is het tijd gewogen rendement?

Wat is het tijd gewogen rendement?

Het tijd gewogen rendement (time-weighted-return) is een berekeningsmethode om het rendement van een belegging te berekenen waarbij geen rekening wordt gehouden met tussentijdse stortingen of onttrekkingen.

Bij deze berekening van het rendement wordt de tussentijdse in- en uitstroom dus geneutraliseerd. De hoogte en het moment van eventuele stortingen en onttrekkingen worden op die manier buiten beschouwing gelaten.

Hoe werkt het tijd gewogen rendement?

Bij het tijd gewogen rendement worden alle dagelijkse rendementen aan elkaar verbonden. Elke dag worden eventuele stortingen of onttrekkingen verrekend zodat deze geen impact hebben op het rendement op die dag. Door vervolgens de dagrendementen aan elkaar te linken, wordt het uiteindelijke rendement berekend.

Wanneer gebruik je deze methode?

Het tijd gewogen rendement is vooral geschikt om het rendement van een beleggingsfonds of vermogensbeheerder te berekenen. Een vermogensbeheerder heeft bijvoorbeeld geen controle op wanneer een cliënt geld besluit op te nemen of bij te storten.

Nadeel van de methode

Soms kan deze methode een vertekend beeld geven van de werkelijkheid. Vooral bij individuele portefeuilles waarbij een relatief grote storting of onttrekking heeft plaatsgevonden. In dat geval kan het tijd gewogen rendement bijvoorbeeld positief uitkomen, terwijl de portefeuillewaarde onder de inleg is gedaald.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.