munten op een weegschaal

Wat is het geld gewogen rendement?

Het geld gewogen rendement (money-weighted-return) is een berekeningsmethode om het rendement van een belegging te berekenen als er tussentijdse stortingen of onttrekkingen hebben plaatsgevonden.

Het geld gewogen rendement is een methode om het rendement van een belegging of beleggingsportefeuille te berekenen. Hierbij wordt rekening gehouden met de inleg, eventuele stortingen en onttrekkingen en het moment waarop deze plaatsvinden.

Wanneer en hoeveel je inlegt heeft namelijk een grote invloed op het uiteindelijke rendement dat je haalt.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Hoe werkt het geld gewogen rendement?

Bij het geld gewogen rendement worden alle tussentijdse stortingen en onttrekkingen naar verhouding verdisconteerd en individueel doorberekend. Deze berekening is niet eenvoudig. Het gebruik van een geavanceerde rekenmachine of computerprogramma is hiervoor noodzakelijk.

Wanneer gebruik je deze methode?

Het geld gewogen rendement is vooral geschikt wanneer je als belegger zelf bepaalt wanneer en hoeveel je tussentijds bijstort of opneemt. Je kunt het gebruiken om bijvoorbeeld je rendement uit een beleggingsfonds te berekenen. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.