Zelf beleggen of laten beleggen: wat kies jij?

Zelf beleggen of laten beleggen: wat kies jij?

Je wilt gaan beleggen, maar waar moet je beginnen? De eerste vraag is meestal of je je geld zelf gaat beleggen of laat beleggen. In deze blog leggen we je de verschillen uit tussen zelf beleggen en laten beleggen en gaan we in op de voor- en nadelen van beiden. Zo kun jij bepalen wat de beste optie voor jou is.

Alles weten over vermogensbeheer

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

De verschillen tussen laten beleggen of zelf beleggen

Wanneer we beheerd beleggen of laten beleggen vergelijken met zelf beleggen, zijn er een aantal belangrijke verschillen. In onderstaande tabel zie je deze verschillen.

Zelf beleggen Laten beleggen
Je bepaalt zelf waarin je belegt De vermogensbeheerder bepaalt waarin wordt belegd
Jij bepaalt welk risico je loopt Jij bepaalt welk risico je loopt
De kosten zijn afhankelijk van jouw aan- en verkopen De kosten zijn afhankelijk van de kosten van de vermogensbeheerder
Je hebt veel kennis van beleggen nodig Je hoeft geen kennis van beleggen te hebben
Zelf beleggen kost veel tijd Je hoeft zelf geen tijd in beleggen te steken

Zelf beleggen

Om zelf te beleggen moet je een beleggingsrekening openen bij een bank of broker. Je kunt namelijk niet zelf rechtstreeks op de beurs beleggen. Door een beleggingsrekening te openen bij een broker krijg je toegang tot een handelsplatform. Hierop kun je jouw orders inleggen.

Jij bepaalt

Kies je ervoor om je geld zelf te beleggen dan heb jij de touwtjes in handen. Je bepaalt precies welke aandelen en/of obligaties je koopt. Ook de timing van aan- en verkopen bepaal je helemaal zelf.

Daarnaast heb je zelf in de hand hoeveel risico je loopt. Door middel van de verhouding aandelen/obligaties in je beleggingsportefeuille, kun je zelf je beleggingsrisico bepalen. Wil je meer risico lopen, dan kies je voornamelijk voor aandelen. Wil je weinig risico lopen, dan kies je vooral voor obligaties.

Risico en rendement gaan hand in hand. Door meer risico te nemen, kun je ook meer rendement behalen. Jouw beleggingskeuzes bepalen dus voor een groot deel je risico en rendement wanneer je zelf belegt.

Let op: de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Kosten

De kosten die je bij zelf beleggen maakt, zijn afhankelijk van een aantal dingen. De voornaamste kostenpost is waarschijnlijk transactiekosten. Voor elke transactie (aan- of verkoop) die je doet, betaal je aan de broker.

Wil je beleggen in vreemde valuta of op een buitenlandse beurs, dan krijg je waarschijnlijk te maken met hogere kosten.

De kosten zijn dus voornamelijk afhankelijk van je eigen keuzes. Over het algemeen zijn de kosten bij zelf beleggen wat lager dan wanneer je beleggen uitbesteedt. Daar staat echter wel tegenover dat zelf beleggen je meer tijd en moeite kost.

Wanneer je actief belegt zijn de kosten vaak een stuk hoger dan wanneer je passief belegt. Dat komt doordat je bij actief beleggen meer transacties doet. Ook zijn passieve fondsen en ETF’s meestal goedkoper dan actieve beleggingsfondsen. Zo heeft je beleggingsstrategie invloed op je kosten.

Tijd en kennis

Zelf beleggen kost vanzelfsprekend meer tijd dan laten beleggen. Je moet je verdiepen in de markt en in de beschikbare beleggingsproducten.

Om te beginnen ga je jouw beleggingsstrategie bepalen. Wil je passief beleggen of juist actief beleggen? En hoeveel risico wil je lopen? Vervolgens kijk je welke beleggingsproducten bij die strategie passen: aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, ETF’s of opties

Stel dat je kiest voor een combinatie van aandelen- en obligatie ETF’s. Dan moet je nog bepalen welke ETF’s je kiest. Daarvoor moet je de kenmerken van verschillende ETF’s met elkaar vergelijken.

Zoals je merkt gaat in het proces van zelf beleggen veel tijd zitten. Daarnaast heb je ook kennis en ervaring nodig om de geschikte beleggingsproducten te vinden en te kopen.

Laten beleggen

Heb je helemaal geen tijd om je naast je dagelijkse bezigheden ook nog in de beleggingswereld te storten? Dan kun je ervoor kiezen om je geld te laten beleggen. Dat kan bij een onafhankelijke vermogensbeheerder of via vermogensbeheer bij een bank.

Beleggen uitbesteden

Wanneer je kiest voor vermogensbeheer, geef je het beleggen uit handen. Je hoeft zelf geen keuzes meer te maken over het beleggen en je hoeft zelf geen producten te selecteren, aan te kopen of te verkopen.

Het werkt als volgt. De meeste vermogensbeheerders beschikken over verschillende beleggingsprofielen. Elk beleggingsprofiel heeft een eigen mate van risico, waaraan een verwacht rendement is gekoppeld.

Jij bepaalt, samen met de vermogensbeheerder, hoeveel risico je wilt en kunt lopen. Aan de hand daarvan kies je het beleggingsprofiel dat bij jou past.

Vervolgens open je een beleggingsrekening bij een vermogensbeheerder. Hierop stort je het geld, dat de vermogensbeheerder voor je gaat beleggen. Vanaf daar neemt de vermogensbeheerder de beleggingsbeslissingen. Jij hebt dus geen omkijken meer naar het beleggen.

Dat je geen invloed hebt op de beleggingskeuzes, betekent niet dat je niets meer te vertellen hebt over je eigen vermogen. Je kunt altijd van beleggingsprofiel veranderen wanneer je toch meer of minder risico wilt nemen. Ook kun je je geld altijd onttrekken of juist extra (periodiek) bijstorten.

Kosten

De kosten van vermogensbeheer zijn over het algemeen wat hoger dan wanneer je zelf belegt. Dat komt doordat je geld voor je wordt belegd.

Daar staat nu eenmaal een vergoeding tegenover, ook wel de beheervergoeding genoemd. Daarnaast zijn er kosten aan de depotbank en kosten van de beleggingsproducten zelf. Sommige vermogensbeheerders brengen ook transactiekosten in rekening.

Als belegger wil je de kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Toch kiezen veel mensen voor vermogensbeheer. Voor de tijd, kennis en moeite die ze anders in het zelf beleggen moeten steken, betalen ze liever wat extra.

Tijd en kennis

Het laten beleggen van je geld kost aanzienlijk minder tijd dan wanneer je zelf belegt. Dat neemt de vermogensbeheerder namelijk van je over. Ook heb je geen kennis van beleggen nodig. Je hoeft niet zelf beleggingsproducten te selecteren en je hoeft niet te bepalen wanneer en hoeveel je aan- en verkoopt.

Dit maakt vermogensbeheer erg aantrekkelijk. Voor de meeste mensen zijn de wat hogere kosten dan ook de moeite waard. Je maakt gebruik van de kennis en ervaring van professionals, zonder dat je er zelf tijd in hoeft te steken.

Geld laten beleggen door Axento vermogensbeheer

Axento vermogensbeheer is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Je kunt je geld al bij ons laten beleggen vanaf €7.500. Samen kijken we welk beleggingsprofiel voor jou geschikt is: defensief, neutraal, offensief of zeer offensief. Vervolgens gaan wij je geld voor je beleggen.

Dat doen wij in ETF’s en indexfondsen. Deze producten bieden een brede spreiding en volgen het rendement van de markt.

We beleggen je vermogen volledig duurzaam. Dat betekent dat we rekening houden met de ESG-criteria bij het selecteren van ETF’s en indexfondsen. Daarnaast ligt onze focus op vermogensgroei op de lange termijn.

Wil je meer weten over geld laten beleggen bij Axento? Kijk eens rond op onze website of vraag hieronder  onze brochure aan.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.