Kan ik mijn pensioen samenvoegen?

Kan ik mijn pensioen samenvoegen?

Tegenwoordig komt het niet meer vaak voor dat mensen hun hele carrière voor één werkgever werken. Zij bouwen dan vaak bij meerdere pensioenregelingen pensioen op, en dat kan in sommige gevallen nadelig uitpakken. 

In deze blog bespreken we wanneer je pensioenen kunt samenvoegen en wanneer dat wel of juist niet verstandig is. 

Meer pensioentips

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Welke pensioenen mag ik samenvoegen?

Vaak kun je 2 pensioenen samenvoegen. Als je ergens kort hebt gewerkt dan bouw je niet zoveel pensioen op. Een klein pensioen betekent in 2022 tussen de €2 en €520,35 bruto per jaar.  

Bij een klein pensioen kun je zelf niet kiezen wat ermee gebeurt, dat doet de pensioenuitvoerder. Deze kan ervoor kiezen om het klein pensioen automatisch over te zetten naar de nieuwe pensioenuitvoerder, of kan het laten staan in een aparte pensioenpot. 

Als dit laatste het geval is kun je er zelf voor kiezen om het klein pensioen alsnog mee te nemen naar je nieuwe pensioenuitvoerder. 

Wat zijn de voor- en nadelen van pensioenen samenvoegen?

Het klinkt in eerste instantie verstandig om al je pensioenen in één plek op te sparen: het is overzichtelijk en het voorkomt gedoe met uitkeren. Dit is soms het geval, maar niet altijd. 

Houd ook rekening met de andere gevolgen. In sommige gevallen kan je pensioen namelijk lager uitvallen, als je nieuwe pensioenregeling een minder gunstige indexatie heeft bijvoorbeeld. 

Wanneer is het samenvoegen van pensioenen verstandig?

Er bestaat niet één antwoord op deze vraag: het is eigenlijk volledig afhankelijk van bij welke regelingen je pensioen opbouwt. Je kunt bij je besluit wel letten op de volgende punten.

Pensioenregeling

Er zijn drie soorten pensioenregelingen. Als eerste is er de uitkeringsovereenkomst. Hier weet je exact hoeveel pensioen je ontvangt door een middelloonregeling of eindloonregeling

Dan is er de kapitaalovereenkomst. Hierbij wordt de hoogte van je pensioen gebaseerd op de marktrente van dat moment. Deze overeenkomst komt niet vaak voor.

Als laatste is er de premieovereenkomst. Bij deze overeenkomst heb je geen zekerheid over de hoogte van je pensioen, omdat je pensioen wordt belegd door een andere partij. 

Partnerpensioen

Heb je een partner, dan kun je kijken wat jouw partnerpensioen is in geval van overlijden. 

Indexatie

De indexatie van je pensioen geeft aan hoeveel het kan stijgen in een bepaald jaar. Heb je bij je oude baan een betere indexatie dan bij je nieuwe werkgever, dan is het misschien minder verstandig om je pensioen samen te voegen. 

Bouw je zelf pensioen op?

Tegenwoordig bouwen veel mensen niet genoeg pensioen op bij hun werkgever. Dat kan zijn omdat het pensioen niet goed geregeld is, mensen vaak van baan wisselen of omdat zij ZZP’er zijn. In dat geval is het verstandig om zelf (extra) pensioen op te bouwen via een lijfrente

Heb je elders een lijfrente? Dan kun je deze eenvoudig overboeken naar Axento. Wij zijn aangesloten bij het PSK. Hierdoor is een waardeoverdracht eenvoudig te regelen. 

Twijfel je of je huidige lijfrente wel optimaal wordt belegd? Stuur ons dan een kopie van je polis. Wij beoordelen dan gratis en vrijblijvend de geldende voorwaarden van je polis en vergelijken de eventuele voor- en nadelen van een overstap naar Axento. Stuur je polis gratis en vrijblijvend naar info@axento.nl

Meer weten? Neem eens een kijkje op onze Pensioenpagina.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.