Wat is lifecycle beleggen en hoe werkt het?

Wat is lifecycle beleggen en hoe werkt het?

Niet iedereen bouwt zelf genoeg pensioen op. Om dit tekort aan te vullen, is pensioenbeleggen een goede optie. Lifecycle beleggen is een vorm van pensioenbeleggen waarbij de mate van het risico wordt bepaald door je leeftijd. In deze blog leggen we uit hoe het precies werkt.

Meer pensioentips

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is pensioenbeleggen?

Met pensioenbeleggen bouw je vermogen op voor je pensioen door te beleggen via een lijfrenterekening. Dit is een geblokkeerde rekening die gaat uitkeren wanneer je je pensioenleeftijd bereikt.

Met pensioenbeleggen profiteer je van een aantal belangrijke belastingvoordelen. Allereerst betaal je geen vermogensbelasting over de waarde van je pensioenrekening. Bovendien mag je je jaarlijkse inleg aftrekken van je belastbare inkomen in box 1 tijdens je belastingaangifte. Dit kan je op de lange termijn behoorlijk wat geld schelen.

Er staan wel een aantal spelregels tegenover een pensioenrekening. Zo mag je het bedrag op je pensioenrekening niet zomaar opnemen en mag je ook niet onbeperkt inleggen.

Hoeveel mag je jaarlijks inleggen?

Je mag niet onbeperkt inleggen bij pensioenbeleggen. Het bedrag is afhankelijk van je jaarruimte. Dit is het verschil tussen hoeveel pensioen je in één jaar al hebt opgebouwd en hoeveel pensioen je jaarlijks mag opbouwen. De jaarruimte is voor iedereen verschillend. Om te bepalen hoe hoog jouw jaarruimte is, hebben wij een rekentool ontwikkeld. Deze vind je hier

Lees in ons artikel Wat is pensioenbeleggen? een uitgebreide uitleg over de spelregels van pensioenbeleggen.

Wat is lifecycle beleggen?

Met lifecycle beleggen, beleg je voor je pensioen. Het risico dat je loopt neemt af naarmate je pensioendatum dichterbij komt. Je risicoprofiel wordt automatisch vastgesteld, afhankelijk van de resterende looptijd tot je pensioendatum.

Naarmate je pensioendatum dichterbij komt, wordt er dus steeds minder risicovol belegd. Op deze manier is je opgebouwde vermogen zoveel mogelijk beschermd tegen een sterke waardedaling aan het einde van de looptijd wanneer je er een lijfrente-uitkering mee moet aankopen.

Je kunt er ook voor kiezen om niet aan lifecycle beleggen te doen, dan stel je jaarlijks handmatig het risicoprofiel vast.

Wat zijn de risico’s van lifecycle beleggen?

Aan het beleggen van je pensioenkapitaal zijn risico’s verbonden. Dit zijn dezelfde risico’s als bij andere vormen van beleggen. Denk aan beleggingsrisico en renterisico. Lees in ons artikel Wat zijn de risico’s van beleggen? alles over deze risico’s.

Risico op pensioentekort

Met beleggen loop je risico (een deel van) je inleg kwijt te raken. Daardoor loop je de kans later met een pensioentekort te komen. Het verwachte rendement dat je met beleggen loopt, weegt echter op tegen dit risico.

Wanneer je zou sparen voor je pensioen loop je minder risico, maar maak je ook geen rendement. Daarnaast zorgt de inflatie ervoor dat je vermogen steeds minder waard wordt.

Lees in ons artikel: Wat is beter, sparen of beleggen? meer over de afweging. Zo kun je bepalen wat beter bij jou past.

Lifecycle beleggen bij Axento vermogensbeheer

Axento vermogensbeheer biedt de lifecycle methodiek kosteloos aan. Daarnaast kun je de lifecycle ieder moment aan- of uitzetten.

Wij werken met vijf verschillende risicoprofielen: zeer defensief, defensief, neutraal, offensief en zeer offensief. Elk risicoprofiel heeft zijn eigen verdeling over aandelen en obligaties. Bij Axento beleggen we je vermogen goed gespreid, volledig duurzaam en aan de hand van ESG-criteria. In de onderstaande tabel zie je hoe de lifecycle bij Axento werkt.

Looptijd tot pensioenleeftijd Risicoprofiel Weging obligaties Weging aandelen
12 jaar of langer Zeer offensief 5% 95%
10-11 jaar Offensief 25% 75%
8-9 jaar Neutraal 45% 55%
6-7jaar Defensief 65% 35%
1-5 jaar Zeer defensief 85% 15%

Misschien heb je al een lijfrente bij een andere aanbieder, zoals een bank of verzekeraar. Wil je beginnen met Axento Pensioenbeleggen? Dan kun je je reeds opgebouwde pensioen makkelijk overzetten naar een Axento lijfrenterekening.

Axento is aangesloten bij het PSK. Daardoor is de waardeoverdracht snel en makkelijk te regelen.

Wil je meer weten over (lifecycle) beleggen bij Axento? Neem dan gerust contact met ons op via ons contactformulier, info@axento.nl of 0299-796061.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.