Bovenaanzicht van een vrouw die 100 eurobiljetten in portemonnee doet

Wat is een pensioengat en hoe vul je dit aan?

Na een leven hard werken, droom je van een zorgeloos pensioen. Lekker reizen, tijd doorbrengen met de kleinkinderen, of eindelijk die hobby uitoefenen waar je altijd al te weinig tijd voor had. Hoeveel pensioen heb je al opgebouwd? En weet je of dat genoeg is om jouw dromen te realiseren?

Het is daarom helemaal geen gek idee om af en toe te kijken naar je pensioenzaken. Als je op een vroege leeftijd je pensioen regelt, is de kans op een zorgeloos pensioen een stuk groter.

Veel mensen hebben een pensioengat. Volgens de AFM zelfs één op de drie. Er is sprake van een pensioengat als je na je pensioen minder dan 70% van je gemiddelde verdiende loon hebt opgebouwd. Geldt dit voor jou? Dan is het verstandig om dit gat te dichten. Zo kun je ook na je pensioen van de leuke dingen blijven genieten. 

In dit artikel leggen we uit hoe een pensioengat ontstaat en hoe je deze kunt dichten. 

Alles weten over pensioen opbouwen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Hoe ontstaat een pensioengat?

Een pensioengat kan ontstaan op verschillende manieren: 

  • Je werkt als ZZP’er (of hebt een tijdje als ZZP’er gewerkt).
  • Je werkgever heeft geen pensioenregeling.
  • Je hebt een echtscheiding gehad.
  • Je stopt een tijdje met werken, om bijvoorbeeld voor je kinderen te zorgen of om met sabbatical te gaan.
  • Je woont of hebt meerdere jaren in het buitenland gewoond en ontvangt daardoor minder AOW.

Ook wanneer je arbeidsongeschikt wordt of tijdelijk werkloos bent, kan dit je pensioenopbouw beïnvloeden.

Het is ook mogelijk dat je pensioenfonds besluit de pensioenen te korten. Pensioenfondsen nemen deze maatregel wanneer zij niet meer in staat zijn de pensioenen te betalen. Dit komt de laatste tijd steeds vaker voor. 

Pensioengat berekenen

Zoals eerder gezegd is het niet mis om even te kijken naar je pensioen en misschien een berekening te maken. Er kan nog veel gebeuren tussen nu en de tijd dat je met pensioen gaat, dus de gegevens zijn niet helemaal waterdicht. Toch is het verstandig om zo’n berekening te maken, zodat je in ieder geval een brede schatting kunt doen van wat je in de toekomst nodig hebt.

Kijk eerst op mijnpensioenoverzicht.nl, hier kun je een indicatie zien van wat jij aan pensioen kan verwachten in de toekomst. 

Maak vervolgens een inschatting wat je ongeveer nodig gaat hebben. Neem hiervoor bijvoorbeeld 70% van je netto-loon. Kom je er na de berekening achter dat er een groot verschil zit tussen wat je opbouwt en wat je denkt nodig te hebben? Dan is er sprake van een pensioengat. 

(Let op: 70% van het nettoloon is een richtlijn. De werkelijke behoefte kan hoger of lager zijn, afhankelijk van de individuele situatie)

Pensioengat opvullen

Je bent tot de conclusie gekomen dat je een pensioengat hebt, en je wilt dit pensioentekort aanvullen. Dit kun je op meerdere manieren doen.

Sparen

Allereerst kun je sparen om je pensioengat te dichten. Dit is een veilige manier om vermogen op te bouwen: je kunt direct bij je geld en in geval van faillissement van de bank ben je met het depositogarantiestelsel tot €100.000 verzekerd. Het nadeel van sparen is dat je tegenwoordig geen rente meer ontvangt en je vermogen hierdoor niet groeit. Door inflatie wordt je vermogen door de jaren heen zelfs minder waard.

Lees in ons artikel: Wat is sparen? alles over de voor- en nadelen van deze manier van vermogensopbouw.  

Lijfrenterekening

Je kunt je pensioengat aanvullen door een lijfrenterekening te openen. Hiermee kun je profiteren van een aantal belastingvoordelen. Het geld dat je op een lijfrenterekening stort mag je tijdens de belastingaangifte aftrekken van je belastbare inkomen. Omdat het een box 1 rekening is, hoef je er ook geen vermogensbelasting over te betalen. 

Beleggen

Een andere mogelijkheid is beleggen voor je pensioen. Door inflatie gecombineerd met de lage spaarrente wordt beleggen steeds populairder. Je loopt met beleggen meer risico dan met sparen, maar in ruil hiervoor kun je je vermogen wel laten groeien. Het verwachte rendement is afhankelijk van het risico dat je neemt.

Pensioenbeleggen bij Axento

Bij Axento vermogensbeheer kun je gemakkelijk zelf (extra) pensioen opbouwen. We bieden beide mogelijkheden aan: een gewone beleggingsrekening (box 3) of een lijfrenterekening (box 1). Zo kun je beleggen voor je pensioen met de succesvolle aanpak van Axento vermogensbeheer. Axento is een onafhankelijke vermogensbeheerder met meer dan 20 jaar ervaring.

Wij beleggen je vermogen al vanaf €7.500 en periodiek bijstorten is gratis. Je kunt zo gemakkelijk kleine bedragen inleggen om een mooi (aanvullend) pensioen op te bouwen. 

Misschien heb je al een lijfrente bij een bij een andere aanbieder. Wil je beginnen met Axento pensioenbeleggen? Dan kun je je reeds opgebouwde pensioen makkelijk overzetten naar een Axento lijfrenterekening. Axento is aangesloten bij het PSK, daardoor is waardeoverdracht snel en makkelijk te regelen. 

Wil je meer weten over beleggen voor jouw pensioen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Disclaimer: Wij zijn geen financieel adviseur. Het is belangrijk om je eigen onderzoek te doen en te beslissen wat de beste manier is om je pensioengat te dichten


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.