Stakingswinst omzetten in lijfrente

close up handen die een briefje met 'taxes' vasthouden en doorknippen. Op achtergrond een rekenmachine

Ben jij ondernemer en wil je je bedrijf verkopen? Dan krijg je te maken met stakingswinst. Over stakingswinst moet je vaak veel belasting betalen. Je kunt deze hoge belasting echter voorkomen door de stakingswinst om te zetten in lijfrente

In deze blog leggen we je uit wat stakingswinst precies is en hoe je het kunt omzetten naar een lijfrenterekening.

Alles weten over lijfrente

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is stakingswinst en hoe kun je dit berekenen?

De stakingswinst is het verschil tussen de fiscale boekwaarde en de werkelijke waarde van je onderneming.

De stakingswinst bestaat uit goodwill, fiscale reserves en bedrijfsmiddelen. Goodwill is de niet-tastbare waarde van een onderneming, zoals naamsbekendheid, contracten en netwerken. 

Wanneer je je bedrijf verkoopt, kun je de stakingswinst in één keer ontvangen. Je kunt tot €3.630 euro onbelast aftrekken, dat is de stakingsaftrek. Daarbij mag je ook nog een MKB-vrijstelling van 14% berekenen over de stakingswinst. Over de rest van het bedrag betaal je wel belasting.

De stakingswinst berekenen is erg ingewikkeld. Het is dus verstandig om een adviseur in te schakelen voor deze berekening.

Voordeel omzetten stakingswinst in een lijfrente

Zoals net besproken kun je voorkomen dat je hoge belastingen over je stakingswinst moet betalen. Dit kun je doen door je stakingswinst om te zetten in een lijfrente. Met een lijfrente kun je op een belastingvriendelijke manier pensioen opbouwen. 

Als je de stakingswinst op een lijfrenterekening zet, betaal je daar nog geen inkomstenbelasting over. Dit stel je uit: pas wanneer de lijfrente uit gaat keren betaal je inkomstenbelasting. Dit kan voordelig uitpakken omdat je inkomen tegen die tijd vaak lager is.

Voorwaarden fiscus

Hoeveel stakingswinst mag je omzetten in een lijfrente? Dat is afhankelijk van je leeftijd en persoonlijke situatie. De fiscus stelt voor iedere leeftijdsgroep verschillende voorwaarden. Deze zie je in onderstaande tabel. 

Bron: Belastingdienst

Bijzondere situaties

Er zijn echter een aantal bijzondere situaties waarbij er geen (of slechts een deel) belasting onttrokken hoeft te worden over stakingswinst. Deze benoemen we hieronder: 

  • Wanneer je partner komt te overlijden of na een echtscheiding;
  • Wanneer jouw onderneming wordt overgenomen door een medeondernemer of werknemer;
  • Wanneer de onderneming wordt overgedragen aan een bv;
  • Wanneer je zelf komt te overlijden.

Regel het op tijd!

Wees je ervan bewust dat het omzetten van je stakingswinst in een lijfrente op tijd moet gebeuren. Wil je dit doen, dan is de uiterste datum 30 juni van het jaar nadat je bent gestopt met je onderneming. 

Bij de eerstvolgende belastingaangifte kun je dan je lijfrenteaftrek toepassen van het jaar dat jij je stakingswinst ontving. 

Stakingswinst omzetten naar lijfrente Axento

Met Axento Pensioenbeleggen kun je eenvoudig een mooi vermogen opbouwen voor later. Axento belegt jouw vermogen professioneel volgens een bewezen aanpak. 

Samen bepalen we hoeveel risico je wilt en kunt lopen en welk rendement je nastreeft. Zo bepalen we het geschikte risicoprofiel voor jou. Minstens één keer per jaar gaan we na of dit risicoprofiel nog bij je persoonlijke situatie past. 

Hoe dichter je bij je pensioendatum in de buurt komt, hoe minder risicovol wij voor je gaan beleggen. Uiteraard houden we je zo vaak mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen van je vermogen. 

Kijk voor meer informatie op onze Pensioenpagina of neem vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.