Wat is impact beleggen?

Wat is impact beleggen?

Wil jij net zoals veel ander beleggers ook duurzame doelen nastreven? Dat kan. Impact beleggen levert naast financieel rendement ook voordelen op voor het milieu.

Bekijk video Wat is impact beleggen?

Wat is impact beleggen?

Impact beleggen is het investeren in bedrijven, organisaties of projecten die een meetbare positieve bijdrage leveren aan het milieu. Het is een vorm van duurzaam beleggen die een stapje verder gaat dan alleen het uitsluiten van bedrijven of landen. Het financiële rendement is bij impact beleggen ondergeschikt aan de positieve duurzame impact.

Voorbeelden van impact beleggen

Bij impact beleggen draait het om een meetbaar positief resultaat voor mens, milieu of maatschappij. Denk aan projecten om scholen te bouwen in ontwikkelingslanden, bedrijven die werken aan duurzame energieoplossingen of overheidsorganisaties die medicijnen ontwikkelen.

Vroeger was impact beleggen alleen mogelijk via kleinschalige, illiquide investeringen en projecten. Tegenwoordig zijn ook beursgenoteerde opties beschikbaar die impact beleggen mogelijk maken. Denk hierbij aan microkredietfondsen van bijvoorbeeld Triodos of ASN-Novib. Ook zogenaamde groene obligaties zijn een vorm van impact beleggen.

Het rendement van impact beleggen

Bij impact beleggen is het maatschappelijke resultaat belangrijker dan het financiële resultaat. Desondanks zijn er prima rendementen te behalen met impact beleggen. Wel zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen impact beleggen en traditioneel of duurzaam beleggen. De rendement/risico karakteristieken zijn meestal zeer specifiek. Daarnaast is de spreiding vaak minder groot en kunnen microkredietfondsen minder goed verhandelbaar zijn.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.