Wat is greenwashing?

Wat is greenwashing?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Niet enkel voor bedrijven maar ook voor de consument en belegger. Hierdoor laten bedrijven en organisaties maar al te graag zien hoe duurzaam zij te werk gaan. Deze claims zijn echter niet altijd terecht. 

In dit artikel bespreken we de betekenis van greenwashing en leggen we uit hoe je het herkent.

Alles weten over duurzaam beleggen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bekijk video Wat is greenwashing?

Greenwashing betekenis

Greenwashing betekent dat organisaties of bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Het is eigenlijk niets meer dan een marketingtruc. Bedrijven willen voor de klant zo duurzaam mogelijk overkomen, om zo aantrekkelijker te zijn dan hun concurrenten. 

Woorden als ‘biologisch’, ‘ecologisch’, ‘natuurlijk’ et cetera worden te pas en te onpas gebruikt door bedrijven om te laten zien hoe duurzaam ze zijn. Maar hoeveel zeggen deze woorden nou echt? In de meeste gevallen: helemaal niets. Bedrijven kunnen deze claims doen zonder er ook daadwerkelijk bewijs voor hoeven te leveren.

Greenwashing komt niet enkel voor bij milieuzaken zoals co2-uitstoot, watergebruik en duurzame energie. Ook op maatschappelijk gebied kunnen bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Denk aan arbeidsomstandigheden van werknemers of diversiteit in het bestuur.

Hoe werkt greenwashing?

Bedrijven doen dus aan greenwashing om zo duurzaam mogelijk over te komen. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de samenleving en steeds meer mensen willen actief meehelpen aan het behalen van de duurzaamheidsdoelen. Bedrijven maken in principe dus misbruik van de goede bedoelingen van consumenten. 

Zij gebruiken bij het promoten van hun product of dienst vage termen die groen overkomen, maar dat niet per se hoeven te zijn. Denk aan ‘natuurlijk’, ‘puur’, ‘eerlijk’ of ‘eco’. 

Daarnaast zijn er bedrijven die misleidende keurmerken gebruiken die de consument doen denken dat het bedrijf aan alle criteria voldoet, maar eigenlijk nietszeggend zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het ‘Beter leven’ keurmerk met één ster. Dit ziet er op het eerste gezicht uit alsof het om een duurzaam product gaat, maar die ene ster betekent dat het slechts aan de minimale voorwaarden voldoet.

Greenwashing herkennen

Als belegger wil je natuurlijk liever niet beleggen in bedrijven of organisaties die minder groen zijn dan ze zich voordoen. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je belegt in een bedrijf dat aan greenwashing doet.

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar wat bedrijven doen aan het behalen van de Sustainable Development Goals en of zij voldoen aan de ESG-criteria

Vertrouw je een keurmerk niet helemaal? Met de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal kun je eenvoudig checken of het keurmerk betrouwbaar is.

Voorbeeld van greenwashing

Een voorbeeld van greenwashing waar we allemaal mee te maken hebben, is de energiesector. 69% van de Nederlanders dacht in 2018 groene stroom te hebben, terwijl slechts 6% van de energie duurzaam werd opgewekt. 

Een ander bedrijf dat bekend staat om greenwashing is Shell. Shell is één van de meest vervuilende bedrijven ter wereld, maar maakt vaak reclame over hoe zij bezig zijn met verduurzamen. 

In de zomer van 2021 werd het wereldnieuws dat Shell zijn CO2-uitstoot moest verlagen van de rechter. Shell had zelf plannen om haar CO2-uitstoot met 20% te verlagen voor 2030, maar van de rechter moest de CO2-uitstoot met 45% verlaagd worden. Shell gaf na de uitspraak aan hiertegen in hoger beroep te gaan.

Duurzaam beleggen bij Axento vermogensbeheer

Wil je duurzaam beleggen? Bij Axento nemen we het werk voor je uit handen. We beleggen je vermogen vanaf €7.500 en doen dat volledig duurzaam en goed gespreid in ETF’s en beleggingsfondsen.

Lees meer over onze duurzame beleggingsaanpak op onze Duurzaam beleggen pagina, vraag hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.