Skip to main content
Open een rekening

Steeds meer beleggers nemen duurzaamheid mee in hun afweging. ‘Waarom zou ik duurzaam beleggen?’ is gedraaid naar ‘Waarom zou ik eigenlijk niet duurzaam beleggen?’

Er zijn van oudsher nog een aantal vermeende bezwaren tegen duurzaam beleggen. Maar staan die bezwaren eigenlijk nog wel overeind?

Duurzaam beleggen gaat niet alleen over milieu

Het eerste bezwaar is dat duurzaam beleggen alleen over het milieu gaat. Dat hoeft helemaal niet. Duurzaam beleggen gaat ook over bestrijding van wapens, bevordering van gezondheid en verbeteren van arbeidsomstandigheden.

Je kunt investeren in een specifiek thema zoals duurzame energie of recycling. Maar je kunt ook gespreid investeren over meerdere thema’s. Verder kun je nog kijken naar ESG-kenmerken en groen beleggen.

Het rendement is net zo goed (of beter)

Verder wordt aangevoerd dat niet-duurzame bedrijven nu net voor een goed rendement zorgen. Dat zou je dan missen. Diverse studies tonen echter aan dat duurzame bedrijven minstens net zo goed presteren.

In 2015 al werd een artikel gepubliceerd dat de resultaten van 2000 wetenschappelijke onderzoeken analyseerde. Daaruit bleek dat duurzame beleggingen niet slechter presteerden dan beleggingen die geen rekening hielden met duurzaamheid. In 2019 werden deze conclusies bevestigd door onderzoekers van het Internationale Monetaire Fonds.

Duurzaam beleggen is niet duurder

‘Duurzame beleggingsfondsen zijn veel duurder.’ is een volgend bezwaar. Dat was 10 jaar geleden inderdaad nog het geval. Beleggers maakten kosten om de duurzaamheid van bedrijven te onderzoeken. Tegenwoordig is het kostenverschil minimaal.

Door de toegenomen massa zijn de kosten procentueel lager. Daarnaast is de beschikbaarheid van de data en de automatisering verbeterd en goedkoper geworden. 

Subsidies

Tenslotte is een bezwaar dat duurzame investeringen alleen renderen bij de gratie van subsidies. De overheid probeert door subsidies te verstrekken een beweging op gang te krijgen. Als de sector groot genoeg is, kunnen de subsidies worden afgebouwd.

De markt voor elektrische auto’s is hier een voorbeeld van. Een aantal jaar geleden kreeg je flinke belastingvoordelen op een hybride auto. Later kreeg je alleen nog voordeel op een 100% elektrische auto.

Per 1 januari zijn die regelingen weer verder afgebouwd. In de tussentijd hebben autofabrikanten aantallen bereikt waardoor de kosten per auto dalen. Daarnaast ontstond voldoende basis om te investeren in de benodigde infrastructuur van laadpalen. 

Duurzaam alternatieven gaan pas echt vliegen als er geld mee verdient wordt. Zonder subsidie. Denk aan een duurzaam geteelde bloemkool die ongeveer even duur is als een niet-duurzame. De meeste mensen zijn niet bereid om een hogere prijs te betalen voor duurzaamheid. Maar bij vergelijkbare prijs kiezen ze wel de duurzame variant.

Tot slot

In steeds meer markten vormt de duurzame variant een beter alternatief. Tegelijkertijd vindt de jongere generatie het belangrijker om bij te dragen aan een betere wereld. Voor beleggers is deze combinatie goud waard. Meer winstgevende business modellen om in te investeren waar ook nog eens meer vraag naar is. Waarom zou je eigenlijk niet duurzaam beleggen?