Wanneer je belegt bij een broker koop je zelf je beleggingen aan. Dit doe je door middel van een order op de beurs. In dit artikel leggen we uit wat een ordertype is en welke ordertypes er allemaal zijn.
Wat is een ordertype?
Wanneer je als belegger een belegging wilt aankopen of verkopen, doe je dit door een order te plaatsen. Je geeft als het ware een opdracht voor de aan- of verkoop.
Wanneer deze order geplaatst is kun je kiezen tussen verschillende ordertypes. Een ordertype is de manier waarop je order op de beurs wordt geplaatst. De meest voorkomende zijn: limietorder, bestensorder, stop loss order en stop limiet order. Hieronder bespreken we deze ordertypes.
Wat is een limietorder?
De limietorder is het meest gebruikte ordertype. Bij de limietorder wordt er van tevoren bepaald tegen welke koers de order mag worden uitgevoerd. Voor een aankoop kun je een maximale prijs aangeven en voor de verkoop kun je een minimumprijs aangeven. Zo wordt de order vanzelf aangekocht of verkocht wanneer de prijs op het gewenste bedrag zit.
Een voordeel van een limietorder is dat je nooit méér dan de opgegeven limietprijs zal betalen voor een aankoop. Maar een nadeel is dat je ook nooit méér dan de opgegeven limietprijs zal ontvangen voor een verkoop.
Wat is een bestensorder?
Een bestensorder wordt ook wel een market order genoemd. Bij dit ordertype wordt je belegging direct verhandeld tegen de op dat moment geldende handelskoers: bij het aankopen van een belegging wordt deze direct gekocht en bij het verkopen wordt de belegging ook direct gekocht en bij het verkopen wordt de belegging ook direct verkocht tegen de op dat moment geldende biedprijs.
Het voordeel hiervan is dat je snel kunt handelen en dat je een order ook kunt inleggen als de beurs gesloten is. Je order wordt dan uitgevoerd wanneer de beurs weer opent. Het nadeel hiervan is dat het kan gebeuren dat de koers anders is dan bij het inleggen van de order. Het kan voorkomen dat de beleggingen bij het openen van de beurs duurder is dan bij het inleggen van de order.
Wat is een stop loss order?
Wanneer je gebruik maakt van de stop loss order, kun je aangeven dat je order vanaf een bepaalde koers geactiveerd moet worden. De koers die hieraan gekoppeld wordt, wordt de activeringsprijs genoemd. Voor een verkooporder geef je een activeringsprijs op die lager ligt dan de op dat moment geldende koers. Wanneer de activeringsprijs is bereikt, wordt je order uitgevoerd tegen de dan geldende biedprijs.
Om een voorbeeld te geven: je wilt graag €5 winst maken op je aandelen. Om dit te bereiken zet je de activeringsprijs op €5 hoger dan de aankoopprijs. Wanneer de koers daalt, op of onder dit bedrag, zal de bestens order actief worden en automatisch verkocht worden.
Het voordeel van een stop loss order is dat je het maximale koersverlies van je belegging vooraf kunt vaststellen. Ook is het niet nodig om continu de koers van het aandeel te volgen. Het nadeel hiervan is dat je de controle over je beleggingen uit handen geeft: als het aandeel een korte dip heeft maar vervolgens weer stijgt, is jouw aandeel al verkocht.
Wat is een stop limiet order?
Bij een stop limiet order wordt er naast de activeringsprijs, ook nog een limiet aangegeven. Hierbij wordt je order op de beurs geplaatst als de activeringsprijs is bereikt en wordt weer verkocht als jouw aangegeven limiet is bereikt. Er worden dus grenzen aangegeven waarbinnen jouw beleggingen mogen worden aangekocht en verkocht.
Een voordeel hiervan is dat de aandelen bij een daling niet voor een dumpprijs worden verkocht. Maar aan deze order zit ook een groot nadeel verbonden, deze ontstaat wanneer het aandeel in één keer sterk daalt.
Als dan niet alleen het stop loss niveau wordt bereikt, maar de koers ook direct lager staat dan het opgegeven limiet, wordt de order helemaal niet uitgevoerd. Je aandelen worden dan niet verkocht en de beschermende werking van de stop loss heeft geen nut gehad.
Starten met beleggen
Nu weet je als belegger wat de meest gebruikte orders zijn. Welk type het beste bij jou past hangt af van wat voor belegger je bent. Wil je met een actieve beleggingsstijl proberen een hoger rendement te behalen dan het marktindex op dat moment? Dan word je gezien als actieve belegger. Maar wil je proberen de markt zo goed mogelijk op te volgen? Dan ben je meer een passieve belegger.
Benieuwd hoe Axento voor jou belegt? Download dan onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!